Her stanger elanantilopen sjiraffen i buken. Sjiraffen døde senere av skadene den fikk. Foto: Tipser
Dyrepasserne som kom til stedet, prøvde å hjelpe sjiraffen. Men den fem år gamle sjiraffen døde før veterinæren fikk undersøkt den. Foto: Tipser

— En sjiraff stakk hodet inn i et hull i gjerdet. Der hektet han seg fast med de små hornene sine. Han fikk panikk og reiv og sleit for å komme seg løs. Så kom det et slikt stort dyr med spisse horn og røk rett på sjiraffen. Den stanget flere ganger med de spisse hornene opp i sjiraffens vom. Sjiraffen stønnet og hylte, men den under holdt det gående, forteller Øivind Hansen, som ble vitne til hendelsen sammen med barn, barnebarn og oldebarn.

Hansen forteller at rundt 20-30 publikummere ble vitne til den dramatiske hendelsen i Dyreparken i 15-tiden andre påskedag.

Flere ble sterkt preget av det de så.

Det var ikke noen dyrepassere til stede da sjiraffen ble stanget.

Øivind Hansen ble vitne til den dramatiske hendelsen i Dyreparken mandag. Foto: Sondre Steen Holvik

Dyret som stanget, er en elanantilope, verdens største antilope. Hannenes horn kan bli 1,5 meter lange.— Dattera mi og svigersønnen min løp av gårde for å finne en vokter. Men det var ingen ansatte å finne. Etter en ganske lang stund kom ei ung dame som sto på det hun kunne for å få sjiraffen løs. Så kom det en mann til, og sammen fikk de løsnet den. Sjiraffen gikk rett i bakken med et brak. Der lå den helt urørlig. Dyrepasserne satt oppå den og prøvde å røske liv i den, men den rørte seg ikke. Den lå der, uten å blunke. Vi antok at den var død, forteller Hansen.

Dyrlege på stedet

Administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken bekrefter overfor Fædrelandsvennen at sjiraffen er død.

— Jeg har foreløpig ikke full oversikt over hva som har skjedd, men sjiraffen er død. En elanantilope har stanget den i buken mens den sto fast i gjerdet. Vår dyrlege Rolf-Arne Ølberg er på stedet. Han kom fram før sjiraffen døde, men greide ikke å redde den, sier Aamot.

Aldri opplevd lignende

Han har ikke opplevd noe lignende i sin tid i Dyreparken.

- Jeg vet at antiloper har stanget en sebra tidligere, men jeg ikke hørt om noe lignende med sjiraffer. Jeg kjenner heller ikke til at sjiraffer har satt seg fast i gjerdet. Ut fra det jeg har fått forklart, er det sjiraffen Melvin som er død, sier Aamot.

Melvin var en av fire sjiraffer i Dyreparken, og ble født i parken 15. februar 2010. Han var 60 kilo tung og 180 centimeter høy da han ble født.

Mange gjester

Aamot forteller at Dyreparken har hatt godt besøk i dag.

— Jeg har forstått det slik at det var flere gjester i parken som ble vitne til dette. Det er nok mange som har fått seg en støkk i dag, sier Aamot.

Sjiraffen ble fraktet bort etter kort tid. Aamot tror de ansatte tar nyheten om sjiraffens død tungt.

— Det er mange som har jobbet med dette dyret i mange år og som synes dette er sårt. Av tidligere erfaringer vet jeg at dyrepasserne er nært knyttet til dyrene. Særlig sjiraffene er et yndet dyr for mange. Jeg vil tro de ansatte tar dette tungt, sier Aamot.

- Ble spiddet av hornene

Veterinær Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken kom så fort han kunne da han fikk telefon om hendelsen.

Veterinær Rolf-Arne Ølberg greide ikke å redde sjiraffen Melvin.

— Elanoksen hadde stanget den så ille at den døde før jeg fikk undersøkt den. Sjiraffen var spiddet av de lange, spisse hornene. Jeg har ikke obdusert den ennå, men jeg vil tro at den har fått indre blødninger og kanskje punktert lunge, sier Ølberg.

- Går vanligvis godt sammen

Ifølge Ølberg, som er faglig leder for dyreavdelingen i Dyreparken, går sjiraffene og antilopene vanligvis godt sammen.

— Elanantilopene er vanligvis ikke voldsomt aggressive. Hva som fikk elanoksen til å gjøre dette, er jeg ikke sikker på. Den har store krefter, så vi er alltid veldig forsiktige med den. Antilopene og sjiraffene har gått sammen i årevis, og går normalt veldig godt sammen. Det uheldige her er at sjiraffen har satt seg fast. Det skal ikke skje. Nå må vi sørge for at det aldri skjer igjen, sier Ølberg.

Ifølge øyenvitne Øivind Hansen, tok mange av dyreparkgjestene til tårene etter å ha sett sjiraffen bli stanget.

Satt fast lenge

— Hun ene dattera mi løp, hun orket ikke å se på. Det har vært veldig tøft og det har blitt mange tårer for flere i min familie, forteller Hansen.

Han reagerer kraftig på at det gikk så lang tid før dyrepasserne kom til stedet.

— Sjiraffen satt fast i gjerdet i 15-20 minutter før antilopen begynte å stange den. Det var flere som forsøkte å få tak i dyrepassere, men det gikk veldig lang tid før de kom, sier Hansen.

Sjiraffen Melvin døde av skadene den fikk da en elanokse stanget den i buken.

Per Arnstein Aamot understreker at det ikke er mulig for Dyreparken å ha oversikt over alle dyra til enhver tid.— Det er ikke slik at dyrene har folk hos seg hele tida. At det tar 10-15 minutter før folk kommer til stedet, må vi nesten regne med. Vi vil selvsagt gjerne komme så fort som råd er, men vi greier ikke dekke oss slik at vi kommer med en gang, sier Aamot.

Dyreparken har kameraovervåking inne i sjiraff-huset, men ikke ute på savannen.

— Vi vil gå gjennom denne saken i morgen for å se om det er noe vi kunne ha gjort annerledes. Dette er en tragisk sak for oss, sier Aamot.