En annen soldat ble brakt til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø i helikopter etter ulykken. Han er kritisk skadd og tilstanden er uavklart, opplyser sykehuset ved 6.15-tiden fredag.

Totalt var fire soldater om bord i stridsvognen da ulykken skjedde. To av dem skal ha kommet fra det hele uten fysiske skader.

– Stridsvognen gikk gjennom isen i et myrvann. De fire soldatene om bord ble hentet opp av vannet. To av dem var uskadd, sier operasjonsleder Magne-Hugo Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB.

Ingen andre kjøretøy eller soldater skal ha vært involvert i ulykken.

Bevisstløs

De fire norske soldatene deltok i den store militærøvelsen Cold Response som for tiden pågår i Nordland og Troms, da stridsvognen de satt i ved 23-tiden gikk gjennom isen og sank ned i en myr. Ifølge Forsvaret ble to av soldatene raskt evakuert uten skader, mens de to siste måtte hjelpes ut av redningsmannskaper.

Etter det NTB forstår ble den døde soldaten hentet bevisstløs opp av myrvannet, som ligger i nærheten av Bjerkvik i Ofoten, mellom Narvik og Harstad. Soldaten fikk førstehjelp på ulykkesstedet, men livet hans sto ikke til å redde.

– Mine tanker går først og fremst til de pårørende. Det er en ufattelig belastning å motta de budskap jeg i natt dessverre måtte sende, og alle berørte har min dypeste medfølelse, uttaler viseadmiral Jan Reksten, øvingsleder for Cold Response, i en pressemelding.

Vil berge stridsvognen

Utover morgenen fredag arbeider militæret med å berge den norske Leopard 2-stridsvognen ved hjelp av egne bergingsvogner, opplyser kommandørkaptein Thom Knustad til NTB.

– Vognen ligger under isen, og mannskapene må trolig sprenge en råk for å komme til. Deretter vil man forsøke å trekke stridsvognen opp fra der den ligger, sier Knustad.

Han opplyser at omstendighetene rundt ulykken vil bli undersøkt nærmere i tiden som følger.

Avlyser

Forsvaret har besluttet å avlyse fredagens øvelsesprogram, og trekke den berørte avdelingen ut av militærøvelsen. Det er også opprettet et pårørendesenter som kan ringes på telefonnummer 81573530. – De øvrige soldatene i avdelingen er samlet og får oppfølging i form av debrifing og krisehjelp, sier Knustad til NTB.

Kronprins Haakon var torsdag til stede under militærøvelsen, som omfatter over 10.000 soldater fra elleve ulike land. Kronprinsen besøkte blant annet en gruppe svenske soldater, og fikk være vognfører av en 26 tonn svensk stormpanservogn.

Øvelsen startet 10.mars og skal etter planen pågå til 22.mars. Ifølge Forsvaret er hensikten med øvelsen å trene norske styrker, NATO Response Forces (NRF) og samarbeidende nasjoner (Partnership for Peace/PfP) på aksjoner i et konfliktfylt område under vinterforhold.