Tre dager forsinkelser for julepassasjerer

Flere tusen julepassasjerer kom seg ikke av gårde fra Gardermoen lufthavn torsdag. Tett tåke og is førte til innstillinger og forsinkelser, og problemene fortsetter også fredag.

SISTE: Ettermiddagsankomst SK216 fra Oslo klokken 15.25 er én time forsinket. Dermed blir også avgangen tilbake til Oslo klokken 15.50 også én time forsinket.

Kveldsflyet til Oslo klokken 18.15 er kansellert.

Se oppdaterte flytider her

OSLO: SAS måtte stanse sine avganger på grunn av de vanskelige forholdene ved 20.30-tiden torsdag kveld. Da lå tåka veldig tjukk, og dessuten var det problemer med at det ble dannet is på rotorbladene i motorene. Senere på kvelden gikk flyene, men fortsatt var det store forsinkelser.

De siste flyene lettet fra Gardermoen ved 02-tiden natt til fredag.

Avgangen SK 224 fra Kjevik til Oslo 20:35 torsdag måtte kanselleres, da SK 223 fra Oslo ble innstilt.

Fredag morgen meldes det at Gardermoen forventer flere problemer utover dagen. Mellom klokken 6 og 7.30 lettet tre fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Forsinkelsene fortsetter

— Det er ingen forandring værmessig her i morgentimene. Det er 11 kuldegrader på bakken og 5 varmegrader i luften på 3.000 fot, dermed får vi en stor grad av fuktighet. Denne fuktigheten legger seg som is på motorene. Ettersom det er vindstille, er det ikke noe som tyder på at været vil forandre seg, og forsinkelsene vil fortsette utover dagen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB ved 8-tiden fredag.

Han ber passasjerene kontakte flyselskapet sitt og møte opp i god tid.

— Det ligger an til en relativt kaotisk dag, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Norge.

Fredag morgen gikk avgangen SK204 fra Kjevik til Oslo på tiden og var av gårde 06.31. Avgangen SK210 fra Kjevik til Oslo 08.50 er imidlertid innstilt. Også avgangen SK212 til Oslo klokken 10.35 er innstilt.

- Må bare vente og se

  • Vi har fått beskjed om at de har massive problemer i Oslo. Det vil naturligvis få følger for oss på Kjevik, men omfanget av dette er helt umulig å si, opplyser SAS Ground Services ved Kjevik lufthavn til fvn.no tidlig fredag morgen.

Avgangen Kjevik-Oslo 08.50 ble innstilt fordi flyet som skulle gått aldri ankom fra Gardermoen natt til fredag.

Noen passasjerer som skal med fly videre nordover i landet må belage seg på å vente helt til lørdag og søndag før de kan reise.

— Det som er klart er at flere tusen passasjerer ikke kommer seg av gårde i løpet av torsdag. En hel dag med redusert trafikk og avganger som blir kansellert vil også gi følger for fredag, sier informasjonssjef i SAS, Thomas Midteide.

Mange passasjerer måtte overnatte på Gardermoen natt til fredag, ettersom situasjonen førte til fulle hoteller i hele Oslo-området.

70.000 reisende

Torsdag hadde Oslo Lufthavn en kapasitet på ned mot ti landinger i timen, mot normalt 32. — Været har gitt oss store forsinkelser fra klokken 13.00 i ettermiddag. Det har vært tett tåke og på et tidspunkt hadde vi mulighet til å få inn ti fly i timen. Da var sikten bare på 75 meter, sier informasjonssjef Jon Kobro ved Gardermoen lufthavn.

Denne torsdagen og fredagen er årets to travleste dager på Gardermoen lufthavn.

— Det er i underkant av 70.000 reisende i dag og noen flere i morgen, forteller Kobro til NTB.

Tåketrøbbel vedvarer

Ifølge Meteorologisk institutt er det store sjanser for at værtrøbbelet vil vedvare fredag.

— Vi er ganske sikre på at det vil bli tåke på Gardermoen i natt, i morgen tidlig og i morgen kveld. Usikkerhetsmomentet ligger i hvorvidt det vil sprekke opp slik at vi får noen fine perioder med sol også på Gardermoen midt på dagen i morgen, sier flymeteorolog Jan Erik Brandt i Meteorologisk institutt til NTB.

Værsituasjonen som fører til tåke på Gardermoen vil vedvare til lille julaften.

— Over helgen vil temperaturene stige og vi kan forvente og værsituasjonen blir noe bedre, sier Brandt til NTB.