Slik ser det ut på branntomta søndag formiddag. Bildet er tatt fra Thon Hotel. Foto: Kjartan Bjelland
Foto: 03811-tipser
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Vitner har forklart til politiet at to personer løp fra stedet, rundt tidspunktet da brannen brøt ut.

Bilder fra stedet viser at det brenner kraftig i 2. etasje over The Green Market i Henrik Wergelands gate 5, samt fra døra som leder inn til Henrik Wergelands gate 3, som ligger på baksiden ut mot parkeringsplassen som hører til Coop Xtra.

Dette bildet er tatt kort tid etter at brannen i Henrik Wergelandsgate 5 brøt ut. Foto: 03811-tipser

– Ingen tegn til at folk har bodd der

– Da brannvesenet kom til stedet, brant det godt i 2. etasje i bygget. Ut fra de opplysningene vi har, har denne delen av bygget stått tomt, sier politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo til Fædrelandsvennen.

– Så langt er det ingenting som tyder på at det har bodd folk i 2. etasje i disse byggene.

Hortemo legger til at de fortsatt ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe i forbindelse med brannen.

– Etterforskningen pågår for fullt. Vi vet foreløpig ingenting om brannårsaken, sier Hortemo ved 15–tiden.

Kontroll på brannen

Like etter klokka 02 ble en politipatrulje varslet av en forbipasserende at det brant i en bygning i Henrik Wergelands gate. Da politipatruljen ankom stedet, var det full fyr.

Klokka 09.25 hadde brannvesenet kontroll på brannen. Det vil bli drevet etterslokking på stedet utover dagen.

Vakthavende brannsjef Hans Arne Madsen, sier at totalt 28 brannmenn har vært i sving for å få kontroll på brannen.

– Jeg kan ikke huske sist vi hadde en så omfattende brann i Kristiansand, sier Madsen til Fædrelandsvennen klokka 06.15.

Så to løpe fra stedet

Politistasjonssjef Ole Hortemo, opplyser at det er observert to personer som løp fra stedet da brannen brøt ut.

– Vi har snakket med vitner som forteller at de har sett to personer løpe fra Henrik Wergelands gate opp mot Kirkegata da brannen brøt ut. Dette er svært interessante opplysninger for politiet, og vi ønsker å komme i kontakt med andre som kan ha informasjon i saken. Det kan også være interessant å komme i kontakt med personer som sitter på video eller bilder i forbindelse med brannen, sier Hortemo.

– Vi har fått opplysninger som går på at den ene personen hadde hette, og at nedre del av ansiktet var skjult. Dette er usikre opplysninger, og vi er interesserte i å snakke med flere som kan ha sett disse personene, sier Hortemo til Fædrelandsvennen ved 10-tiden.

– Vi er i sjokk

Hortemo opplyser videre at det er iverksatt full etterforskning i saken. Krimteknikere vil fortsette arbeidet gjennom dagen.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med daglig leder for The Green Market, Dilshad Mohammadpour. Da vi ringer ham søndag ettermiddag, er han svært fortvilet og sier følgende:

– Vi er i sjokk! Akkurat nå orker jeg ikke si noe mer, der ber vi om forståelse for, sier Mohammadpour.

Tror ikke brannen vil spre seg

Klokken 07.50 jobbet brannvesenet med gravemaskiner for å slå ned brannen.

– Vi har per nå kontroll. Henrik Wergelands gate 5 er helt nedbrent, nummer 7 er totalskadet og det er nummer 9, hvor Nordby har sin sykkelforretning, også. Vi har også grunn til å tro at en lagerbygning som ligger mot parkeringsplassen i Kristian IVs gate har fått omfattende skader, sa Madsen da.

– Henrik Wergelands gate 5 er helt nedbrent. Henrik Wergelands gate 7 og 9 har fått store brannskader. Meldinger fra brannvesenet er at de har kontroll i den forstand at den ikke vil spre seg ytterligere, fortalte operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt, i en pressemelding rett over klokka 06 søndag morgen.

Slik ser det ut på branntomta ved 05.40-tiden søndag morgen. Foto: Vegard Nekstad

Bygning raste sammen

Ifølge opplysninger TV2 har fått skal det ha vært en politmann ute på patrulje som oppdaget røykutvikling. Flere vitner skal også ha meldt om smell før brannen startet.

Innsatsleder Tom Einar Gausdal fortalte til Fædrelandsvennen i natt at en bygning allerede er rast sammen. Blant bygningene som ble evakuert var Thon-hotellet i Markens. Ved 05.20-tiden fikk hotellgjestene gå tilbake til hotellet.

Det er uklart hvor mange som ble evakuert. Ifølge 03811-tipsere gikk hotellgjester i morgenkåpe nedover Markens gate i retning Clarion Hotel Ernst rett etter at brannen brøt ut.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Hadde ikke kontroll

– Det er en større brann i Henrik Wergelands gate i kvartalet mellom Vestre Strandgate og Markens. Flere bygninger er skadet, en er allerede helt utbrent og sammenrast, og flammene har spredt seg til en, muligens to bygninger, sa Gausdal til Fædrelandsvennen i 04-tiden natt til søndag.

Han fortalte da at politiet ikke hadde oversikt over skadene, og at det da ikke var kjent om det befant seg folk i bygget.

– Vi har ikke oversikt over omfanget, og ikke kontroll over brannen. Her vil de holde på lenge med å slukke, sa Gausdal.

I etterkant ble det klart at ingen personer befant seg i bygget.

Slik opplevde Fredrik Solberg branndramaet fra sitt rom inne på Comfort Hotell:

Politimann til legevakta

Politiet meldte i natt at en politimann var sendt til legevakta med lettere skader, etter å ha fått bygningsmasse over seg.

Ifølge politiet er det foreløpig ikke meldt om noen andre personskader, og det er ingen grunn til å tro at det er savnede personer etter brannen.

Slukningsarbeid pågår med mannskaper fra Kristiansandsregionen brann og redning sine stasjoner i Kristiansand, Søgne og Vennesla.

Da brannmeldingen kom inn, ble de to kasernerte vaktlagene i Kristiansand kalt ut. Fire mann med tankbil fra Søgne og fire mann med mannskapsbil fra Vennesla ble kalt inn. Ti ekstra brannfolk fra Kristiansand ble også kalt ut. Totalt har dermed 28 brannfolk deltatt i slukningsarbeidet. I morgentimene ble dessuten fire mannskaper fra Lillesand kalt inn.

Ifølge TV2 ble et Sea King-helikopter fra 330-skvadronen kalt ut.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Søker på tak

Kristiansand kommune ble varslet slik at de kunne forberede seg på å ta hånd om de evakuerte. De ble midlertidig flyttet til Hotel Ernst.

Brannen ble meldt klokken 02.03. Som følge av hendelsen ble deler av både Markens gate, Skippergata og Kristian IVs gate sperret av.

Klokka 08.50 melder Veitrafikksentralen at Vestre Strandgate, mellom nr 36 og 42, er åpen for trafikk etter brannen.

Grønnsaksmarked i fyr

Bygningen hvor den internasjonale matbutikken The Green Market holder til i Henrik Wergelands gate 5 er totalt utbrent. Butikken åpnet våren 2016. Bygningen har tidligere blant annet huset Handelsbanken.

Brannvesenet jobbet også lenge med å slukke brann i omliggende bygninger, blant annet G. Nordbys sykkelforretning i Henrik Wergelands gate 9.

Kriminalteknikere har vært på stedet og vil fortsette sitt arbeid utover søndagen.

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som var i området da brannen brøt ut.

Her brant det:

Prikken viser hvor brannvesenet konsentrerer slukkeinnsatsen. Foto: Google Maps