STAVANGER: – Jeg mistenker dere nordmenn for å identifisere dere med kysten og havet. Det er lett å si at dere er best i verden på sikkerhet og miljø offshore. Men alle som driver med oljevirksomhet må være voksne nok til å innse at ulykker kan inntreffe og ta konsekvensen av det. Akkurat nå oppfører bransjen seg som om ingenting kan gå galt. Men så en dag står dere der på stranda i gummistøvler, sa skuespilleren da han onsdag besøkte fagmessen Offshore Northern Seas i Stavanger.

Costner deltar på messen for å promotere sitt sentrifugesystem for oljesøl – et system som har fått sitt kommersielle gjennombrudd etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.

– De som virkelig må betale når noe slikt skjer er nettopp de som står på stranda og venter. De som mister livsgrunnlaget sitt og må selge unna fiskebåt, bil og hus etter hvert som månedslønnene uteblir, sa Costner.

Ikke miljøaktivist

Costner definerer ikke seg selv som en miljøaktivist. Men han bryr seg om miljøet:

– Vår generasjon vil bli bedømt basert på hva vi gjorde og ikke gjorde. Den vurderingen vil bli gjort av våre barn og generasjonene etter dem. Da er det på sin plass å spørre seg selv: Hvor dumme har vi tillatt oss å være? Hvor smarte trodde vi egentlig at vi var? Hvordan rettferdiggjør vi alt det bedritne vi har gjort?

Etter Exxon Valdez-forliset utenfor kysten av Alaska i 1989 ville Kevin Costner gjøre noe. Oljeutslippet etter ulykken regnes som en av de mest forurensende miljøkatastrofene forårsaket av mennesker.

Ikke interesse

Costner investerte 24 millioner dollar i selskapet Blue Planet Solutions, som har utviklet teknologien Ocean Therapy Solutions (OTS). Maskinene han promoterer sentrifugerer oljetilsølt vann og skiller ut oljen. Det har tatt mange år å utvikle maskinene slik at vannet som kommer ut er rent nok til å tilfredsstille amerikanske myndigheters krav. Men ingen oljeselskaper eller myndigheter var interessert i å kjøpe OTS-utstyret for å ha i beredskap.

– Min visjon er at alle båter og havner har en maskin klar i tilfelle det skjer en ulykke. Da kan de umiddelbart rense opp sølet, før skaden sprer seg, sier han.

Han mener oljebransjen er kynisk og umoden, kun ute etter profitt.

– Disse selskapene mener ord som «sikkerhet» og «miljøhensyn» er usexy. De gjør det de er pålagt etter loven, og er ulykken ute har de store selskapene råd til å betale boten.

Bittersøt seier

Det definitive gjennombruddet for OTS kom i år, da British Petroleum (BP) testet maskinene ut etter ulykken i Mexicogolfen. Etter å ha testet seks maskiner kjøpte BP resten av oljeseparasjons-maskinene, til sammen 32 stykker.

– Jeg er ydmyk og glad for det vi har oppnådd. Jeg mener vi har den beste løsningen i verden for dette. Dette er definitivt noe jeg vil kunne lene meg tilbake og smile over at jeg har gjort, sier Costner.

Torsdag vil Costner holde foredrag om teknologien bak rensesystemene sine. Sammen med administrerende direktør Patrick N Smith i OTS vil han dele sine erfaringer fra opprydningsarbeidet i Mexicogolfen.

– Da vi kom dit og så oljesøl med konsistens som peanøttsmør, trodde jeg ikke maskinene kunne klare det. Men vi prøvde det, og det virker hver gang, sier han fornøyd.