— Mange har nok tenkt at det kanskje ikke er en krig vi deltar i - noe det jo heller ikke er i formell folkerettslig forstand. At det kommer fram andre virkelighetsbeskrivelser er derfor veldig sunt. Vi kommer ingen vei uten ærlighet, sier Halvorsen til NTB.Den danske dokumentarfilmen «Armadillo» og den norske boka «Med mandat til å drepe» har satt fart på debatten her hjemme. Ifølge Halvorsen er flere og flere nordmenn i ferd med å innse at de internasjonale styrkene må legge om kursen i Afghanistan, slik partiet hennes lenge har tatt til orde for.

— Debatten vil bli ganske annerledes framover. Mange mennesker spør meg om hva det er å vinne i Afghanistan. Det er ganske vanskelig å svare på, sier Halvorsen.

— Flere og flere skjønner at det internasjonale samfunnet må konsentrere seg om den sivile innsatsen og trening av afghanske styrker. Det militære engasjementet kan ikke fortsette i dagens form. Tilstedeværelsen av utenlandske soldater må ha legitimitet i befolkningen, understreker hun.

Fredag sa SV-nestleder Bård Vegar Solhjell at Norge bør følge Sverige ut av Afghanistan, noe den rødgrønne alliansen i Sverige har sagt vil skje dersom den vinner valget. (©NTB)