Etter flere år med rekordhøye uttak av oljefondet for å bøte på virkningene av finanskrisen, mener regjeringen at de økonomiske utsiktene for neste år er lyse, slik at bruken av oljepenger kan reduseres. I sitt budsjettforslag vil regjeringen totalt bruke 135 milliarder oljekroner neste år. Det faktiske oljekorrigerte budsjettunderskuddet er den summen som faktisk overføres fra oljefondet. Underskuddet relatert til handlingsregelen anslås til vel 128 milliarder kroner. Det betyr at regjeringen neste år vil bruke 7,4 milliarder kroner mer enn det handlingsregelen tilsier. I år bruker regjeringen mer enn 19 milliarder mer, men allerede i budsjettet for 2012 kan regjeringen nå handlingsregelen, som legger opp til bruk av 4 prosent av forventet realavkastning av oljefondet.

Med utsikter til økonomisk vekst og fortsatt lav arbeidsledighet mener finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) at det er riktig å stramme til i budsjettet og redusere avstanden til 4-prosentbanen.

— Statsbudsjettet for 2011 er et ansvarlig budsjett for å sikre arbeidsplasser, velferd og verdiskapning. Det er et stramt budsjett som bygger opp under handlingsregelen. Med uendret bruk av oljepenger, kan vi være tilbake til handlingsregelen i 2012, sa Johnsen i sin finanstale i Stortinget tirsdag formiddag,

Reduksjonen i bruken av oljepenger tilsvarer en innstramming i budsjettet på 0,2 prosentpoeng. Finansministeren sier pengebruken strammes inn av hensyn til industri og konkurranseutsatt næringsliv, som vil lide under et særnorsk rentenivå og en sterkere kronekurs. (©NTB)