OSLO: — Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet at det ikke skal åpnes for oljevirksomhet i disse områdene med mindre det er miljøfaglig tilrådelig. Ap har lagt hodet på blokka og sagt at hensynet til miljøet skal veie tyngst, hevder fagrådgiver Elisabeth Sæther i Bellona til NTB.

Hun utfordrer bildet av en oljedryppende storebror i regjeringen.

— Ingen av de rødgrønne partiene er uttalt for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Aps landsmøtevedtak viser at partiet har beveget seg i grønnere retning, sier hun.

- Må slåss

I løpet av neste år skal Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten oppdateres. Da vil statsminister Jens Stoltenberg (Ap) få nye kunnskaper som han etterlyste i valgkampen, og kanskje kunne slå fast om olje- og gassvirksomhet i nord er forenlig med miljøhensyn.

— Det er helt usannsynlig at det vil komme ny kunnskap på bordet som tilsier at det er forsvarlig med oljevirksomhet i disse områdene, sier Sæther.

Hun tror forvaltningsplanen vil være godt nytt for miljøorganisasjonene som jobber mot oljevirksomhet på blokkene Nordland VI og VII og Troms II.

— Men spørsmålet skal opp til politisk behandling, og mye kan skje. Vi slåss mot en sterk aktør. Oljeindustrien vil kunne bestille nye konsulentrapporter som lover tusenvis av nye arbeidsplasser til regionen og betale for kostbare annonsekampanjer. Miljøbevegelsen må mobilisere for fullt for å sikre en seier i denne viktige saken, sier Bellona-profilen.

- Mulig å forene

Det er en kjent sat at Oljeindustriens Landsforening mener det er mulig å forene hensynet til miljøet med olje- og gassvirksomhet.

— Vi forventer at den oppdaterte forvaltningsplanen tar inn over seg erfaringene fra 40 år med norsk oljeutvinning. Vi er fullt i stand til å ta vare på miljøet, sier informasjonssjef Sigbjørn Aanes i OLF til NTB.

— Forvaltningsplanen bør munne ut i en konsekvensutredning og ta utgangspunkt i følgende spørsmål: Hva må til for at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan åpnes for oljevirksomhet? Vi er beredt til å møte svært strenge miljøkrav, sier Aanes.

Selv om Stortinget skulle si ja til oljeboring i løpet av den neste fireårsperioden, vil produksjonen tidligst kunne starte en gang etter 2025. I mellomtiden kommer delrapporter og analyser på løpende bånd.

Høring

Forvaltningsplanen for Barentshavet ble lagt fram i 2006, med store kunnskapshull. Noen av disse hullene vil bli forsøkt tettet når den neste rapporten fra arbeidsgruppen som koordinerer det faglige arbeidet med økosystembasert forvaltning av havområdene, foreligger innen 15. april neste år.

Rapporten sammenfatter funn fra tre arbeidsgrupper som er nedsatt. Den vil gi nye prognoser om forekomsten av olje og gass og ferske detaljer om havbunnen i de aktuelle områdene. Dessuten vil arbeidet med overvåking av menneskelig påvirkning av økosystemet som helhet, ha nådd et stykke lenger.

Etter at rapporten blir lagt fram, vil de ulike interessegruppene få anledning til å si sin mening, trolig i form av en egen høringskonferanse. Oppdateringen av forvaltningsplanen vil tidligst være klar neste høst. En full revidering skal finne sted i 2020.