OSLO: Det har vært stor strid internt i Forsvaret om de seks MTB-ene som er utviklet og bygd ved Umoe Mandal. Som sin forgjenger Sigurd Frisvold har forsvarssjef Sverre Diesen ment at fregatter, ubåter og kampfly kan erstatte båtene. Men da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fredag presenterte langtidsplanen for Forsvaret var det Sjøforsvarets syn som fikk støtte.

– Marinen får en vesentlig styrket operativ evne gjennom tilføringen av fregatter med helikoptre og MTB-er samt et logistikkfartøy senere. Dette vil gi oss en av verdens mest moderne mariner, sa forsvarsministeren.

Regjeringen går inn for å styrke forsvarsbudsjettet med 800 millioner kroner, en økning på 2,5 prosent fra inneværende år.

– Regjeringen anbefaler å styrke Forsvaret både i kommende fireårsperiode og deretter. Dette er en plan for oppbygging av Forsvaret, ikke for nedbygging, uttaler forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Forsvaret har i 2008 et budsjett på 31,5 milliarder kroner.

I langtidsproposisjonen gjentar regjeringen sin forsikring om at nordområdene skal prioriteres.

– Det er først og fremst utfordringer og oppgaver i egne nærområder som vil bli tillagt størst vekt i utviklingen av Forsvaret den kommende langtidsperioden, sier forsvarsministeren.

Selv om Hæren styrkes gjennom økte rammer og flere ansatte, er det Sjøforsvaret som kommer best ut i langtidsplanen. Marinen får styrket den operative evne gjennom tilføring av fregatter med helikoptre og MTB-er.

– I forsvarsstudien forholdt vi oss til en annen økonomisk ramme, men med økte rammer er vi glade for at både MTB-er og ytterligere 15.000 heimevernssoldater er lagt til vårt forslag, sier Diesen.

Han er positiv til helheten i langtidsplanen for forsvarssektoren og sier det er gledelig at regjeringen styrker forsvarsbudsjettet.

– Når det gjelder base— og støttestrukturen er det også positivt at en rekke installasjoner slås sammen eller legges ned, der dette vil gi driftsinnsparinger på sikt og skape sterkere fagmiljøer. Det er imidlertid fortsatt et betydelig potensial for innsparinger på dette området, uten at effektiviteten behøver å bli skadelidende, sier Diesen.