BERGEN: Ifølge Lotteritilsynet spilte 260.000 nordmenn pengespill på internett i fjor, en økning på 15.000 fra året før. 40 prosent av nettspillerne, det vil si drøyt 100.000 nordmenn, oppga at de spilte nettpoker.

Selv om ikke 2009-tallene er helt klare, viser tendensen nå at pokerbølgen er i ferd med å stagnere etter flere år med kraftig vekst, skriver bt.no.

Historien om Bjarte Baasland, som spilte bort over 60 millioner kroner til utenlandske spillselskaper, kan ha skremt oss, tror Rune Timberlid, kommunikasjonssjef i Lotteritilsynet.

– Det nærmer seg et naturlig tak, hvor noen spillere faller av etter å tapt penger. Baasland-saken kan ha fått folk til å tenke seg om. Saken viser hvor kynisk markedet er til å holde på spillere som er villige til å satse penger.

Påvirkes av avisoppslag

Også psykolog Helga Myrseth, stipendiat ved Det psykologiske fakultet ved UiB, tror medieomtalen av Baasland kan ha påvirket oss.

– Det kan godt være at Baasland-saken har hatt effekt ved at den har skremt folk litt. Vi har sett mange ganger tidligere at avisoppslag om kjendiser som lever av poker vil ha motsatt virkning ved at folk spiller mer, sier Myrseth.

Forskeren behandler spilleavhengige i Bergen.

– Veldig mange av dem jeg treffer i behandling forteller at spillingen startet med et ønske om å leve av poker. Mange har klare forbilder, de kjenner til noen som har tjent veldig mye penger på poker, og dette er drømmen deres.

Myrseth mener mediene fokuserer for ensidig på vinnerne i nettspill.

– Det er viktig å trekke frem at de aller, aller fleste som spiller pengespill taper over tid. Spiller man en enkelt gang kan man være heldig å vinne, men jo oftere man spiller, jo mer øker sjansene for å tape. Estimeringer viser at 98 prosent av dem som spiller pengespill, taper penger.

Flukt fra kjedsomhet

Hun forteller at pokerspillere kjennetegnes av at de er svært spenningssøkende.

– Mange av dem kjeder seg i utgangspunktet, og vil tilføre noe positiv i hverdagen.

De fleste som går i terapi hos Myrseth er menn mellom 20 og 45 år, og de pokeravhengige har én ting til felles.

– Alle som er spilleavhengige på poker sier at mangel på tålmodighet er grunnen til at de taper, og ikke vinner. Alle anser seg selv som veldig gode pokerspillere. Når man begynner å tape blir man utålmodig, stresset og satser uklokt.

Hun forteller at veien er kort mellom å være vinner til å tape alle pengene.

– Jeg har hatt klienter som har spilt bort millioner i løpet av en uke. Er man i den klassen, går pengene fort. Dem som har formue på poker i dag, kan i neste øyeblikk sitte igjen med nesten ingenting, advarer Myrseth.

Unge menn spiller mest

Lotteritilsynet gjennomfører årlig fire spørreundersøkelser for å kartlegge omfanget av nettspill. Ingen vet nøyaktig hvor mye vi bruker på poker og andre nettspill, men Lotteritilsynet anslår seks milliarder kroner. Et forsiktig estimat, ifølge kommunikasjonssjefen.

Lotteritilsynet ser positivt på at pokertoppen kan være nådd.

– Vi håper at flere er kritiske og tenker seg om før de starter med dette. Disse raske spillene er svært avhengighetsskapende, advarer Timberlid.

Målingene viser at 12 prosent av menn har spelt på nettet, mens tallet for kvinner bare er to prosent. Aldersgruppen 18–29 år er mest aktive på nettspill.