— Hei! Velkommen! Kom inn, kom inn! Du kan bare sette deg der. Den sofaen er best å sitte i. Vil du ha noe å drikke? Kaffe, vann, eller Cola Zero kanskje? Du drikker kanskje ikke kaffe? Bare sett deg ned! Du trenger ikke ta av deg på beina.

Hvit tiger: Tigeren Billy og Eva Julia fotografert i aksjon under en festival på OL-stadion i Grenoble i Frankrike. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

Man trenger ikke tilbringe mange sekundene med Eva Julia Christiie Martinsen for å finne ut av at betegnelsen «anonym sørlending» aldri kommer til å passe på henne.

Med rødmalte, smilende lepper og åpne armer ønsker hun velkommen inn i stua på Justvik. På veggene henger store malerier i gullrammer, rommet er dekorert med dyreskulpturer, midt i stua står et stort, gammeldags, ovalt fuglebur i mørkt tre. På bordet står vaser og boller i tykk krystall. Stilen skaper inntrykk av en fargerik, noe eksentrisk og verdensvant beboer. Det er eksotisk og smått overdådig, i likhet med eieren. Men Eva Julia mente det hun sa om skoene. Sånt noe er hun ikke nøye på.

— Det forholdet jeg hadde til dyrene mine var så nært at det er vanskelig å sette ord på.

Eva Julia Christiie Martinsen

Gjennom karrieren som illusjonist er hun nemlig vant med å sove i samme seng som både tigere og pytonslanger, og ha ville rovdyr gående i stua. Gjennom halve livet har hun bodd tett i tett med potensielt livsfarlige rovdyr, og hatt dem så nært på seg at de ble som familie for henne. Det virker nesten for utrolig til å være sant, men for Eva Julia har det vært hverdagen.

På scenen: Dette er slik verden lærte å kjenne Eva Julia fra Kristiansand. Med sitt illusjonsshow med ville dyr har hun reist verden rundt og opptrådt for både kongelige og kjendiser. Her fotografert med tigeren Carla. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

Hadde slanger i senga

— Dette var dyr som er født i fangenskap gjennom 80 til 90 generasjoner. De er så sosialisert og vant til mennesker at de ikke kan sammenliknes med for eksempel dyrene i Dyreparken. Rovdyr er ikke monstre, og føler de seg ikke truet, så vil de ikke skade deg. Dyrene mine ble behandlet med kjærlighet og respekt og stimulert og sosialisert 24 timer døgnet. Jeg var sammen med dem hele tiden, hver eneste dag. Det forholdet jeg hadde til dyrene mine var så nært at det er vanskelig å sette ord på. Tilliten og kjærligheten mellom oss var grunnlaget for at jeg kunne ha dem med i showet i det hele tatt, sier Eva Julia.

Dyreelsker: Eva Julia har alltid følt at hun har hatt et helt unikt og nært forhold til dyr. Selv om hun i dag trives godt med å være matmor for mopsen Didi, var hun under sin tid i showbransjen like komfortabel med å ha både tigere og løver i stua. Foto: Reidar Kollstad
Samspill: Eva Julia og tigeren hennes Carla. For at dyrene skulle kunne brukes i show så nært opp til publikum, sier Eva Julia at treningen var ekstremt viktig. Det ble aldri brukt pisk eller tvang for å få dyrene til å prestere, men time på time hver dag sammen med dem, slik at de alltid var trygge og komfortable rundt mennesker. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

Veterinær Rolf Arne Ølberg i Dyreparken sier han vet at det eksempelvis i USA er mange som har rovdyr som kjæledyr. Han mener likevel at uansett hvor vant et slikt dyr blir til mennesker, så kan man aldri være hundre prosent trygg. – En tiger vil ikke på død og liv ta livet av noen, men fra naturens side er de konstruert for å ta livet av store byttedyr, sier han.

Eva Julia sier hun aldri har kjent seg redd, og at hun alltid har følt at hun hadde en helt spesiell kontakt med dyr. Tidligere har Eva Julia også uttalt at hun i mange tilfeller stolte mer på dyrene sine enn på mennesker. Den sterke forbindelsen hun hadde til dyrene, gjorde også at de bokstavelig talt ble tatt med inn varmen i hennes eget hjem.

— Slanger kan også fryse, og for at de skulle holde varmen, måtte jeg av og til ha dem i senga. Av og til kunne tigrene bli urolige, og da la jeg meg gjerne ved siden av dem på en feltseng for å sikre at de hadde det bra, forteller hun.

Eva Julia Christiie Martinsen

Livsfarlig i Ukraina

Eva Julia Christiie Martinsen kom tilbake til hjembyen Kristiansand i 2014, etter å ha turnert i hele verden i 25 år med sitt illusjonsshow med ville dyr. Fra et liv hvor hun opptrådte for verdens største kjendiser og kongelige, jobbet med de samme samarbeidspartnerne som verdensstjernene Sigfried & Roy og David Copperfield og høstet flere gjeve internasjonale priser for sitt selvutviklede magishow, valgte hun for to år siden å legge det glamorøse turnélivet på hylla, både på grunn av egen helse og fordi savnet etter familien i Norge ble veldig stort.

  • Det var en forferdelig opplevelse, og venner og familie av noen av dem jeg jobbet tett med ble drept ikke langt unna.

Glamorøst: Et promobilde av Eva Julia fra tiden hun reiste verden rundt med sine illusjonsshow. Hun er utdannet stylist og makeup-artist og sto for all styling, sminke og mye av kostymene selv. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

— Min kjærlighet til showbransjen døde, i tillegg til at jeg slet med store ryggsmerter og min mor ble syk. Jeg savnet stabilitet og familie i livet mitt. Det var en naturlig ting å avslutte det, etter så lang tid i bransjen, sier Eva Julia.

Da Eva Julia innså at showkarrieren gikk mot slutten, var hun i Ukraina på en omfattende avslutningsturné med et mannskap på rundt 50 personer og et stort antall ville dyr. Hun begynte å planlegge hvordan hun skulle få solgt showet og samtidig sørge for at dyrene havnet i de aller beste hender. Men avslutningsturneen ble mye mer dramatisk enn forventet da teamet havnet midt i opptøyene mellom prorussiske opprørere og regjeringsstyrker øst i Ukraina.

— Det ble plutselig veldig hastverk med å komme seg ut av landet med både dyr og mennesker. Men å selge et stort antall tigere, løver, ulver og slanger er ingen lett affære, forteller hun.

Et gigantisk økonomisk tap

Eva Julia anslår at hele showet med dyr og utstyr trolig var verdt rundt åtte millioner kroner. Da alt var solgt satt hun likevel ikke igjen med mer enn cirka 100.000 kroner. Det ble et voldsomt økonomisk tap, men for Eva Julia var dyrenes vel viktigere enn å sitte igjen med fortjeneste. Alle dyrene, bortsett fra noen av hundene som hun tok med seg hjem til Norge, ble til slutt plassert trygt til avl eller i varetekt hos folk hun selv hadde jobbet med og stolte på. Tre av rovdyrene ble gitt til Kobzov Cirkus i Ukraina, mens flere av dyrene ble plassert til avl i Holland, hvor Eva var med å starte den veldedige organisasjonen Wild Cats World. Tigeren Carla, som var Evas store stjerne, ble nylig gitt bort til hennes gode kollega Phillip van Dyke, som arvet hele showet og var trent opp til å ta vare på dyrene etter Evas eget hjerte.

Glamorøst: Eva Julia, assistenten Frederic og tigeren Billy fotografert under en festival på OL-stadion i Grenoble i Frankrike. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography
Et annerledes liv: I dag driver Eva Julia Christiie Martinsen "Hundestylisten Sør" fra hjemmet sitt på Justvik. Selv om det har tatt lang tid å lande etter et så langt liv i showbransjen, sier hun at hun nå trives med et langt roligere liv. Foto: Reidar Kollstad

— Det eneste som var viktig da vi var i Ukraina, var å komme seg ut i god behold. Det var en forferdelig opplevelse, og venner og familie av noen av dem jeg jobbet tett med ble drept ikke langt unna. Men det er ikke bare å sette inn en annonse på Finn og selge en tiger, så den prosessen har vært lang. Nå vet jeg heldigvis at alle har det veldig bra, sier hun.

Gjør du et Youtube-søk på navnet hennes, kommer det opp videoer av Eva Julia Christiie i aksjon på scener over hele verden. Ikledd glitrende paljetter tryller hun bort både mennesker og dyr til stormende jubel fra tusenvis av publikummere. I stua på Justvik glimrer paljettene med sitt fravær, men en brennende skaperlyst og kreativitet stråler fortsatt i øynene hennes mens hun forteller om hvordan hun reddet og tok til seg løver fra jaktreservater i Sør-Afrika, adopterte halvblinde tigere og hadde et helt båtdekk på et stort cruiseskip til disposisjon for dyrene da hun holdt show for turister på Star Cruises.

Et ensomt liv

Minnene er mange, både på godt og vondt. Eva Julia mener showbransjen kan virke veldig glamorøs utad, men at man til og med etter å ha blitt hyllet av titusener, kan føle seg ensom.

Fotomodell: Eva Julias eksotiske dyr har også bidratt som fotomodeller og skuespillere. Her er det tigeren Arthur som er med i et kunstprosjekt i samarbeid med smykkeprodusenten Boho International, som drives av norske Lisbeth Fure. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

— Det blir nok ekstra ensomt også, siden kontrastene blir så store. Jeg har aldri vært den som dro ut og festet etter showene, og jeg har for eksempel aldri drukket alkohol. Etter opptredenene trengte jeg tid for meg selv, og valgte heller å sette meg ned og lese en bok. Da jeg var barn var jeg, tro det eller ei, både ensom og sjenert og holdt meg mest for meg selv. Men jeg har alltid hatt skapertrang og visste jeg måtte gjøre noe med de evnene jeg har fått, forteller hun.

Eva Julia Christiie Martinsen

Som lita jente ante Eva Julia ingenting om at kreativiteten kom til å føre henne rundt i hele verden som illusjonist. Men hun var fascinert av magi og av sirkusbransjen, og på begynnelsen av 1980-tallet sendte hun en søknad til Cirkus Merano og fikk en praksisplass.

  • Det er litt vondt å tenke på at Norge aldri ble mitt marked.

Et magisk liv: Eva Julia Christiie Martinsen med mopsen Didi hjemme i stua på Justvik. I kjelleren har hun startet hundesalongen "Hundestylisten Sør", og trives med å leve et langt roligere liv enn hva hun er vant med etter 25 år som illusjonist. Foto: Reidar Kollstad

Det ble inngangsbilletten til illusjons— og magiverdenen. Men hun rakk også å utdanne seg til makeupartist og stylist, og jobbet som lærer på Norsk Skjønnhetsakademi. Senere fikk hun jobb som stylist i Oslo, hvor hun ble hyppig brukt av både kjendiser og store kosmetikkprodusenter på 80-tallet.

— Jeg tjente godt med penger på det, det var jo mens Jan Thomas fortsatt gikk på skolen, minnes hun og ler.

Startet på Agder Teater

Det ble en brå stopp da Eva Julia fikk påvist Chrons sykdom og måtte omskoleres. Hun valgte å utdanne seg til hundefrisør og gikk i lære hos kristiansandsbaserte Mari Martinsen. Det var her hun begynte å utvikle sitt første illusjonsshow, «Christiies Miracle World», som skulle bli starten på en heseblesende og lang karriere i showbransjen.

I 1993 fikk hun, etter mange søknader, støtte fra Kristiansand kommune til å sette opp sitt første show på Agder Teater. Men det ble med den ene forestillingen. Det var aldri marked for henne i Norge, og etter å ha forsøkt gjentatte ganger å få lov til å holde showene sine i hjemlandet gjennom de siste 25 årene, måtte hun gi opp. Regler for å ta inn eksotiske dyr i norsk fauna var ofte begrunnelsen for avslagene.

Glamorøst: Et promobilde av Eva Julia fra tiden hun reiste verden rundt med sine illusjonsshow. Hun er utdannet stylist og makeup-artist og sto for all styling, sminke og mye av kostymene selv. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

— Det er litt vondt å tenke på at Norge aldri ble mitt marked. Selv føler jeg jo at prisene jeg har vunnet i utlandet er vunnet for Norge, ikke bare for meg selv. Da jeg kom hjem, var det vanskelig å ikke føle at 25 års kompetanse var nokså bortkastet, men jeg måtte jo bare innse at Norge ikke var klare for dette. Det synes jeg selvfølgelig er litt trist.

Eva Julia utviklet en helt spesiell kjærlighet til dyr tidlig i livet, og det ble naturlig å inkludere dem i showene sine da karrieren begynte å ta av på 90-tallet.

Fotomodell: Eva Julias eksotiske dyr har også bidratt som fotomodeller og skuespillere. Her er det ulven Odin som er med i et kunstprosjekt i samarbeid med smykkeprodusenten Boho International, som drives av norske Lisbeth Fure. Foto: Alexander Erlandsen/@Lexxiphotography

— Jeg husker jeg var redd for hunder da jeg var i fire-fem-årsalderen. Men så hadde min bestefar en gård med hester, og en sort puddel som jeg fikk et veldig godt forhold til. Jeg husker jeg snakket med hunden hele dagen, og følte jeg hadde en dypere kontakt med ham. Da jeg var åtte år, fikk jeg min første hund, minnes hun.

Eva Julia Christiie Martinsen

Fra tigere til pyntehunder

Og hunder har hun fremdeles. På fanget til matmor sitter den sjarmerende mopsen «Didi», eller Diana van Termel, som er hennes fulle navn. Eva Julia behandler hundene sine som om de skulle vært hennes egne barn. I underetasjen er det også alltid fullt liv og stormende jubel i den nystartede hundefrisørsalongen. Eva Julia mener imidlertid at de små pyntehundene hun nå tilbringer dagene med trolig er potensielt mye farligere enn tigrene og løvene hun hadde med i showet sitt. Dette fordi de ofte ikke er sosialisert på samme måten som rovdyrene.

For å kunne holde eksotiske dyr som tigere og løver i forbindelse med showene, måtte hun ha en rekke lisenser, og det er ikke bare lett å frakte dyrene over landegrenser. I hvert nye land hun ankom med showet sitt, måtte dyrene gjennom strenge veterinærkontroller og skriftlige lisenser måtte vises fram til myndighetene. Eva Julia beskriver papirarbeidet med å eie eksotiske dyr som langt mer omfattende enn for eksempel å få en lisens for å bære våpen. Men hun tok gladelig papirarbeidet, og hadde et eget veterinærteam som reiste med henne overalt for å sikre at dyrene alltid hadde det bra.

  • Man kan ikke sitte og susse på en tiger i det ene øyeblikket, for deretter å finne fram pisken bak scenen. Da ville den drept meg.

— Dyr er ikke mennesker med pels

I løpet av sin 35 år lange karriere både på og bak scenen på sirkus og som illusjonist i produksjoner med dyr, har Eva Julia aldri sett overgrep mot dyr. Hun tror mange har et helt feil inntrykk av hvordan disse dyrene egentlig har det. Grusomme videoer og bilder som av og til kommer opp og blir delt massivt i sosiale medier, har ingenting med seriøs sirkus- og showbransje å gjøre, mener hun.

Eva Julia Christiie Martinsen

Selv fokuserte hun på å vise vennskap med dyr i showene sine. De trengte verken å hoppe gjennom brennende ringer eller danse på en krakk. Dyrenes oppgave var kun å gjemme seg når hun tryllet dem bort, og for å trene dem opp til dette, brukte hun deres naturlige jaktinstinkt.

  • Det er veldig sårende når folk som ikke har jobbet med dyr 24 timer i døgnet, slik jeg har gjort, påstår at dyrene lider.

Et annerledes liv: I dag driver Eva Julia Christiie Martinsen "Hundestylisten Sør" fra hjemmet sitt på Justvik. Selv om det har tatt lang tid å lande etter et så langt liv i showbransjen, sier hun at hun nå trives med et langt roligere liv. Foto: Reidar Kollstad

— Det er veldig sårende når folk som ikke har jobbet med dyr 24 timer i døgnet, slik jeg har gjort, påstår at dyrene lider. Jeg ga dyrene mine det beste livet de kunne ha fått, og de var både friske og sterke. Man kan ikke sitte og susse på en tiger i det ene øyeblikket, for deretter å finne fram pisken bak scenen. Da ville den drept meg. Og så er det viktig å huske at dyr ikke er mennesker med pels, og de tenker ikke som mennesker. Dyr er nydelige, skjønne og herlige skapninger som kommuniserer, men de har behov for helt andre ting enn oss for å ha det bra, sier Eva Julia.

Bitt av tiger

Selv har hun kun blitt bitt av en tiger én gang, men hun mener at det ikke var tigerens feil. Etter å ha behandlet en tidligere vanskjøttet tigerhunn i lengre tid med vitaminsprøyter hver dag, fikk det store dyret en dag nok av sprøytestikkene og tok tak med tennene rundt Evas arm.

Minne for livet: Eva Julia har tatovert et bilde av den eneste tigeren som noensinne har bitt henne rett over arrene etter tigerens tenner. Foto: Reidar Kollstad

Tennene gikk tvers gjennom armen, men hun var heldig og unngikk alvorlige skader på blodårer og nerver. Det gikk ikke lang tid før matmor var like sprek, og i ettertid tatoverte Eva Julia et bilde av tigeren over bittstedet på armen.

Etter å ha fått råd om å bruke utdannelsen som hundefrisør hos EVA-senteret i Kristiansand, åpnet hun i september i fjor hundefrisørsalongen Hundestylisten Sør, som hun driver hjemme i huset på Justvik. I dag føler hun at hun har «landet» ganske greit igjen i hjembyen. Men det har vært en lang prosess.

— Det har vært en stor overgang å komme hjem, og det har tatt tid. Men nå føler jeg at jeg er på et godt sted og har det beste livet jeg kan ha, sier hun.