Camilla Sørensen er nøye med å påføre solkrem på hunden Potter.

KRISTIANSAND: — Dette er en kinesisk nakenhund. Om vinteren blir han veldig blek, så når sola og sommeren kommer passer jeg på at han ikke blir brent, forteller Sørensen.

Hunden Potter (7) er ofte med ut på tur. Er det sol, er Sørensen rask til å finne fram solkremen.

Camilla Sørensen (25) er opptatt av å passe på dyrene i sommervarmen. Her sammen med hundene Lizzi og Potter.

— Da Potter kom til familien, fikk vi beskjed om at det kunne være lurt å bruke solkrem. Jeg er veldig redd for at han skal bli brent, spesielt om vi er på stranda, sier Sørensen og tilføyer:- Skal vi sitte lenge ute i sola har jeg ofte med en stor paraply. I tillegg får han gjerne på seg en t-skjorte, da er han ikke like utsatt for sola.

Ører og nese utsatt

Selv har hun ikke opplevd at hunden blir brent.

— Ettersom han har så tynn hud og lite pels, er jeg veldig nøye med solkremen dersom vi skal ut. Jeg vet at flere av de som har samme hunderase også bruker solfaktor.

Både hunder og katter kan bli solbrente. Ifølge Mattilsynet vil symptomene på solbrenthet være skarpe røde merker, i verste fall blemmer. Ører og nese er særlig utsatt, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter.

Camilla Sørensen er nøye med å påføre solkrem på hunden Potter.

Veterinær Siv Merete Finstad, ved Søgne dyreklinikk, forteller hun ikke har vært borti mange tilfeller av solbrente dyr.— Det viktigste er å la hunden få skygge, dersom det er sterk sol. Man kan også bruke solkrem, ettersom det finnes noen typer som er tilgjengelig for dyr, men det er nok ikke så vanlig å bruke det.

Finstad sier noe av det viktigste er å sørge for at dyrene får i seg nok væske og nok frisk luft, når sola står på.

- Ikke la hunden sitte i bilen

— De må alltid ha tilgang på friskt vann. Som oss mennesker har de økt behov for vanninntak i varmen.

— Skal man gå tur med hunden, kan det være lurt å gjøre dette tidlig på morgen, eller seinere på kvelden. Da er ikke solen så sterk.

Dersom man har med seg kjæledyrene på stranden, bør man passe på slik at dyrene ikke blir liggende for lenge i solsteiken.

— Mange hunder er glad i å bade. La de få kjøle seg ned og vasse i vannet, men oppmerksom på at hunden kan få våteksem. Ta kontakt med veterinær dersom du oppdager symptomer.

Finstad advarer mot å forlate hunden i varme biler.

— Ikke la de være igjen i bilen. Det er ikke nok å la et vindu stå åpent eller parkere bilen i skyggen, sier Finstad.

Heteslag

Hun får støtte fra Stig Jensen, veterinær ved Randesund dyreklinikk.

— Det kan bli ganske dramatisk, dersom du lar hunden vente i bilen. Vi har ikke hatt mange tilfeller av hunder som blir overopphetet, men det hender, sier han.

— Dersom hunden får heteslag, blir de veldig fort slappe. De ligger rett ut og puster veldig tungt. Er kroppstemperaturen over 30 grader, kan det være en indikasjon på at de har fått heteslag, sier Jensen.

Det viktigste er å få kjølt hunden ned dersom dette oppstår.

— Dersom du har en hund med veldig tykk pels, er det anbefalt å klippe ned pelsen om sommeren.