EVJE OG HORNNES: – Formålet med dette foredraget er å fortelle om det russiske folket og deres historie. De er fantastisk flotte og gjestfrie mennesker, sier forfatteren Inger Tragethon.

I går kveld holdt hun et én time langt foredrag på Evje og Hornnes bibliotek. Med lysbilder og historier presenterte hun Russland og dets innbyggere for de 15 fremmøtte.

– Interessen for Russland dukket opp da jeg var med i jenteorkesteret «Dandy Girls», fortalte forfatteren til den lydhøre forsamlingen på biblioteket.

Jenteorkesteret reiste rundt for å underholde norske soldater. Da de kom til Kirkenes ville 18 år gamle Tragethon gjerne over grensen til Russland, men fikk beskjed om at det var en umulighet.

– Vi ble kjørt til grensen, men ikke lenger. Der løftet de russiske soldatene våpen mot oss, forteller hun.

Episoden satt en støkk i henne, men interessen for det lukkede landet var vekket. Hun bestemte seg for å reise dit så fort anledningen bød seg.

Visum Etter 26 år fikk hun endelig muligheten. Som den første personen fra Vest-Europa fikk Tragethon et omfattende visum som ga henne tillatelse til å reise rundt i 26 russiske byer.

– Jeg kom tett innpå det russiske folket, og bestemte meg for å skrive boken «Min russiske reise».

Etter dette har det blitt mange turer til Russland. Selv beskriver Tragethon seg som en ambassadør for Russland i Norge.

– Men selvfølgelig er jeg også en ambassadør for Norge i Russland, legger hun til.

Etter mange reiser til Russland er Inger Tragethon overbevist om én ting: Dialog er nøkkelen til fred mellom land.

– Det er viktig å prate sammen. Da har man et mye bedre grunnlag for å forstå hverandre. Man ypper ikke til strid hvis man har gode venner i et land, konstaterer hun.

Historie og musikk I løpet av kveldens foredrag presenterte hun både småbyer og russere for publikum. Litt historie ble det selvfølgelig også tid til. Forfatteren avsluttet foredraget med å spille en russisk melodi på instrumentet torader.

Publikum virket godt fornøyd med «reisen» de fikk oppleve på biblioteket.

– Dette var veldig koselig og spennende. Jeg syns det er utrolig at hun tør å reise til disse stedene. Musikken var jo også festelig, forteller Åslaug Høyland.

Inger Tragethon kom fra Moskva søndag. Mandag kveld var hun allerede i gang med foredrags-turneen i regi av Folkeakademiet Agder. I dag besøker hun BUL i Kristiansand og kommunestyresalen i Valle. Fredag avslutter hun rundreisen på Berges hus i Kristiansand.