Tirsdag kveld, få dager etter at Egeland ble utnevnt til ny sjef for Nupi, mottok Terje Tvedt Fritt Ords pris for 2007. Tvedt, som er professor ved Senter for utviklingsstudier ved Universitetet i Bergen, benyttet anledningen til å lange ut mot Egeland, skriver Klassekampen.Tvedt mener valget av Egeland er et eksempel på elitesirkulering i norsk bistandsmiljø. Egeland har vært generalsekretær i Norges Røde Kors, FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp, og siden mars i år spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Som Nupi-direktør skal Egeland forske på temaer han til nå har vært nært knyttet til.

— Hvordan kan forskningen bli troverdig når det skal forskes på den norske utenriks- og bistandspolitikken som den nye direktøren har stått sentralt i å utforme, spurte Tvedt i sin tale da han mottok prisen tirsdag kveld.

Tvedt kritiserte norske forskningsinstitusjoner for å ha akseptert en rolle der oppgaven er å føre videre statens politikk med andre midler.

Kjell M. Stuland, styreleder i Nupi og ansvarlig for ansettelsen av Egeland, er uenig. Nupi skal være frittstående og uavhengig. Problemstillingen ble vurdert på forhånd, og uavhengigheten skal ivaretas også under Egeland, sier Stuland. (©NTB)