Den amerikanske legemiddelgiganten Merck sponset de fire ekspertene med penger til forskning. En femte ekspert gikk rett fra rådgivningsgruppen til en jobb i selskapet som markedsfører vaksinen i Norge, skriver VG.HPV-vaksinen mot kreft i livmorhalsen som Folkehelseinstituttet ønsker å gi alle norske jenter i elleve-tolvårsalderen, er i realiteten et omstridt prøveprosjekt.

Merck ønsker å teste den langsiktige effekten og bivirkningene av kreftvaksinen. Merck har fått godkjennelse fra amerikanske Food and Drug Administration (FDA) til å produsere og markedsføre vaksinen — dersom de forplikter seg til å innlede et samarbeid med norske helsemyndigheter om en langsiktig utprøving på norske jenter.

Nå viser det seg at to av i alt 13 eksperter i regjeringens rådgivningsgruppe har fått direkte godtgjørelse fra produsenten, tre har deltatt i forskning som er sponset av produsenten og en har fått jobb som markedsfører.

Direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet sier til VG at det har vært full åpenhet om alle eventuelle bindinger, og at hver enkelts binding er vurdert til ikke å påvirke habiliteten. (©NTB)