Vær.pdf Foto: Svein Eide
bilde 2.JPG
f0e73bdab9d0d62cb2ff14b3f7e92f5e.jpg

Skoleferien er i gang, men sommerværet må vi fortsatt vente på.

— Det blir ustabilt inn mot helgen, bekrefter Inger-Lise Askautrud, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Se været i Oslo minutt for minutt

Lavtrykk over Sør-Norge gjør at vi kan vente oss nedbør og bygevær sør for Stad og Dovre. I Nord-Norge kan det bli pent, men også der er det ventet byger. Skylaget og kjølige luftstrømmer gir også lave temperaturer.

— Det blir ikke fine sommertemperaturer på Østlandet, sier Askautrud.

Avhengig av skylaget kan gradene krype opp mot 17 til 18 grader. På Sørlandet kan det bli rundt 20 grader. Det er også på Sørlandet været ser ut til å bli best i helgen. Slik kan det også bli neste uke.

De ytre strøkene gunstigst

Statsmeteorolog Arild Mentzoni forteller at det mandag og tirsdag blir lokale regnbyger over Sør-Norge. Kysten i sør får minst nedbør og mest sol, men det vil også være fint i nord. Der er det meldt lite nedbør, opphold, og noe sol. Nordland kan se ut til å være det heldigste fylket, men generelt blir det gunstigst vær i de ytre strøkene langs kysten.

Midt i uken blir det en forbigående bedring, før skyene vender tilbake.

— Torsdag og fredag kommer et lavtrykk mot vest, muligens fra Sør-Skandinavia. Det gir mer ustabilt vær, sier Mentzoni. Han understreker at det er så lang frem i værvarselet, at det fortsatt er veldig usikkert.

Temperaturer fra minus til 20 grader

Mentzoni forteller at temperaturene avhenger av hvor mye sol vi får i løpet av dagen. Med sol kan gradestokken fort vise over 20 grader, men uten sol vil det mest sannsynlig ligge mellom 15 og 19 grader i Sør-Norge. I Nord-Norge vil det være noe lavere, mellom 12 og 16 grader.

Er det klarvær på natten og ikke for mye vind, vil temperaturene derimot synke, og kan gå ned mot null på kalde steder. Natt til torsdag denne uken ble det målt minusgrader flere steder i landet, blant annet på Hovden og Filefjell.

— Det er tilfeldighetene som rår, men med kjølig luft, klarvær og lite vind er det ikke umulig med minusgrader utsatte steder, sier Mentzoni.

Flomvarsel og skogbrannfare

Det har vært en tørr vår og forsommer, og det er advart mot stor skogbrannfare på Sør- og Østlandet. Men nå kan det snu.

Torsdag var det ventet tordenbyger med mye nedbør på vei over Østlandet. Askautrud forteller at vi har et lavtrykk over oss, og når det i tillegg er sol som varmer opp bakken blir bygene dannet.

— Som en kjele som koker over på en kokeplate, sier hun.

De ventede bygene gjør at det varsles om lokal flomfare og eventuelt jordskred.

— I så fall vil skogbrannfaren forsvinne, sier Mentzoni.