irsdag ble en kveld der Trump viste ryggen til utfordrerne i den republikanske nominasjonskampen. Amerikanske medier var tidlig ute med å utpeke Trump til vinner, og da 77 prosent av stemmene var talt opp, hadde den eksentriske mangemilliardæren fått støtte fra 34,5 prosent.

– Trump vinner klarere enn meningsmålingene antydet. Flere ventet at han kunne gjort det dårligere etter det litt skuffende resultatet i Iowa, men her har han vist at han kan klare å vinne velgere, sier Minerva-kommentator og USA-ekspert Jan Arild Snoen til NTB. Samtidig ville alt annet enn triumf i New Hampshire vært katastrofalt for Trump, mener Snoen.

– New Hampshire er en stat som passer Trump bedre enn Iowa, og her har han klart å få ut sine velgere. Resultatet tyder på at han har omtrent den tredelen av de republikanske velgerne på landsbasis som målingene har fortalt. Han står sterkt, men ikke nødvendigvis sterkt nok til å vinne.

Nøkkeldato: 15. mars

Hvorvidt Trump kan vinne den republikanske nominasjonskampen avhenger av hvor mange utfordrere som henger med videre, mener USA-eksperten. Dersom Trump har bare én utfordrer igjen når vi kommer til 15. mars, vil han trolig få det tøft.

– Etter 15. mars er det «winner takes it all» i de fleste statene, og vinneren får nesten alle delegatene. Før det vil ikke Trump kunne dra fra noe særlig, sier Snoen.

– Dersom det bare er én utfordrer igjen 15. mars, holder det ikke med 33, 35 eller 40 prosent av velgerne. Men er det igjen fire-fem stykker, kan Trump klare å vinne en del stater, legger han til.

Tirsdag tok John Kasich den viktige andreplassen blant de republikanske presidentkandidatene. Bak ham var det jevnt mellom Iowa-vinner Ted Cruz, Jeb Bush og Marco Rubio.

Forsvinner?

Med drøyt tre firedeler av stemmene på plass, lå Chris Christie på sjetteplass med 7,6 prosent. New Jersey-guvernøren sa at han vil reise hjem og tenke over «neste steg» i sin valgkampanje.

– Christie ser ut til å trekke seg. Carly Fiorina har heller ikke noen grunn til å fortsette, så jeg venter at hun trekker seg. Ben Carson vil nok forsøke å bli med til neste runde i South Carolina, men han har ikke noen særlig slagkraftig kampanje, sier Snoen.

Med andre ord siles trolig enda flere ut fra feltet som i starten talte 17 republikanere. Etter South Carolina kan man stå igjen med fem eller seks kandidater, anslår Snoen.

– South Carolina er en gjennomsnittsstat for de republikanske velgerne, der de ofte stemmer på den som vinner nominasjonen, sier han.

Med 78 prosent av stemmene klare, hadde Fiorina 4,2 prosent og Carson 2,3 prosent i New Hampshire. Sistemann i feltet, Jim Gilmore, har ligget lavt gjennom hele valgkampen og måtte tirsdag nøye seg med støtte fra 0,1 prosent.