Det er i EUs nye energipakke at det er blitt klart at Kommisjonen har foretatt en u-sving. Tidligere ønsket den å regulere utvinning av såkalt skifergass, såkalt fracking.

Ved bruk av vann og kjemikalier frigjøres gass under trykk fra skiferen i brønner som bores i de gassførende lagene.

Metoden er meget omstridt, fordi den kan ødelegge grunnvannet og skaper problemer med hvor en skal gjøre av vann, sand og kjemikalier.

Miljøbevegelsen er på krigsstien. EU-landene er dypt splittet i synet på denne gassproduksjonen.

Kutter kostnader

I USA har den såkalte skifergassrevolusjonen ført til dramatisk lavere gasspriser, men den er også kritisert fra miljøhold. I tillegg er det slik at i USA utvinnes skifergass nær tettbygde strøk.

Ulike europeiske land har ulik tilnærming til skifergass. Frankrike har et midlertidig totalforbud. I Polen og Storbritannia er en for eksempel meget interessert i å sette i gang slik produksjon.

Ifølge nettstedet EUobserver er det antatt at det kan være såkalt skifergass til 100 års forbruk i Europa.

EU trår vannet

Miljøkommissær Janez Potocnik sier at skifergass gir håp i visse deler av Europa, men er også en kilde til bekymring andre steder. Han understreker at forslaget fra EU-kommisjonen kombinerer hensynet til helse, miljø og sikkerhet med en forutsigbarhet for investorene.

Miljøorganisasjonen Friends of the Earth mener at den mektige gasslobbyen har knust felles regler for skifergassutvinning. Og at det nå er fritt frem for å presse nasjonale myndigheter til å åpne opp.

Gasselskaper tror ikke på den samme boomen i Europa som i USA, men utvinning av denne gassen kan gi bidrag til forsyningssikkerhet. Det gjelder ikke særlig i et land som Polen og Storbritannia som har signalisert at de vil starte med fracking.

Produksjon av såkalt skifergass vil konkurrere med norsk gass på det europeiske markedet der Norge og Russland er de to største leverandørene.

EU la før helgen frem en studie av energipriser som viser at de i Europa er mye høyere enn i USA. En vesentlig årsak til dette er billig skifergass i USA. EU mener at høye energipriser svekker europeisk industris konkurransekraft.

Statoil taus

Statoil utvinner skifergass i USA og Australia men er ikke involvert i slik produksjon i Europa. Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. sier til Aftenposten at selskapet derfor ikke vil kommentere om EUs manglende felles regler vil påvirke Statoils planer om å engasjere seg i skifergass i Europa.

Kommer med råd

I stedet for å lage felles EU-regler, har Kommisjonen lagt frem en rekke ikke bindende forslag som landene kan følge. Disse inneholder blant annet regler for avstand mellom et såkalt frackinganlegg og tettbygde strøk og vannreservoarer. Men Kommisjonen holder døren på gløtt for å de kan foreslå felles regler for denne type gassproduksjon senere.