Slike oppslag tjener ingenting, det er ikke folkeopplysning. Det rammer bare pasientene mest, men og helsepersonellet og institusjonene.

Det var 11.-12. januar 2016 Fædrelandsvennen med journalistens retorikk driver informasjon og tydelige overskrifter forteller at helsepersonell ved Sørlandet sykehus driver med potensielt farlig alternativ behandling der de gir bakepulver intravenøst til en kreftsyk pasient. Dette var jo ingen «istedenforbehandling».

I journalistens eksempel oppfatter jeg at han oppsøker sykehusets ledelse for å finne bekreftelse på hvor forferdelig det hele er, og mulig straff for de involverte. Saken hadde i dette tilfelle også vært drøftet i Etisk komité, som er en oppegående komité med mange velutdannede og reflekterte helseansatte. Der har saken vært tonet ned og gitt ett prinsipielt svar om at sykehusansatte må behandle forsvarlig, uten å si at dette er uansvarlig.

Fædrelandsvennen gjør mye skade for Fædrelandsvennens lesere med slike oppslag. Pasienter som ber om en håndstrekning i sin fortvilte situasjon, og har fått en hjelpende hånd av helsepersonell, og de blir fremstilt som mulige lovbrytere. Mange helsepersonell ønsker ikke å utsette seg for sånne journalister. Og neste gang en pasient spør vil de bare si nei. For helsearbeid er og blir ikke A4, og mange dyktige helsepersonell må manøvrere mellom helbredende og / eller lindrende behandlinger, og pasientenes ønsker og behov som er forskjellige ut fra alder, annen helsesvikt og livssituasjoner og mye mer. Selv om de har samme diagnose. Helbred er ikke alltid friskhet, men «bare» ett best mulig liv.