Over helgen starter forhandlingene på Stortinget om neste års statsbudsjett. Fredag la KrF frem sitt alternative statsbudsjett på en pressekonferanse.

Avstanden til Høyre og Frp er svært stor, ifølge Aftenposten.

KrF går blant annet inn for:

  • I stedet for skattelettelser, rundt 1 milliard kroner i skatte— og avgiftsøkninger.

  • 18-19 milliarder kroner flyttes i forhold til Regjeringens budsjettforslag.

  • Miljøavgiftene økes kraftig. Flere av Regjeringens kutt i bilavgiftene strykes.

  • Hele forslaget til om lettelser i formuesskatten nulles ut.

  • Partiet plusser på ca en milliard kroner til bistand, forslår en fordobling av antall kvoteflyktninger til 3000, økt satsing på barnehage, økt kontantstøtte og sier nei til kutt i både overgangsstønad til enslige forsørgere og barnetillegg til uføre.

Les hele KrFs alternative budsjetther

- Mindre avstand til Ap

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener KrF ville hatt en lettere jobb foran seg om de hadde valgt å samarbeide med Ap i stedet for Høyre og Frp.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen og KrF-leder Knut Arild Hareide la fram KrF sitt alternative statsbudsjett for 2015 fredag. Foto: NTB scanpix

— Hvis du ser på tallene i KrFs alternative budsjett er avstanden mindre mellom KrF og Arbeiderpartiet enn mellom KrF og Regjeringen, sier Marthinsen til Aftenposten. - Har KrF valgt feil partier å samarbeide med?

— Jeg kan ikke si på vegne av KrF at de har valgt feil. Men de ville hatt en enklere jobb med å få innfridd sine hjertesaker om de hadde snudd seg den andre veien, sier Ap-representanten.

- Vi er et sentrumsparti

I fjor valgte KrF ikke å legge frem et eget alternativt budsjett før forhandlingene med Høyre og Frp. Marthinsen roser partiet for å legge frem et eget, helhetlig budsjettforslag i år, fordi det tydeliggjør hvor KrF står i det politiske landskapet.

— Skattepolitikken KrF legger opp til viser, at KrF har ment alvor når de har gitt uttrykk for bekymring for at resultatene av fire år med Høyre/Frp-regjering skal bli at vår evne til å finansiere velferdsstaten vil svekkes, sier hun.

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke være med på at KrF samarbeider med feil side i politikken.

- Nei. Vi har lagt frem vårt alternative budsjett. Det gjorde vi også da Jens Stoltenberg satt og styrte. Det var om lag samme avstand til ham som vi nå har til Erna Solberg. Det viser at vi er et sentrumsparti, sier Hareide.

På spørsmål om hvilke ord han bruke for å beskrive hvor vanskelige årets budsjettforhandlinger blir, svarer KrF-lederen slik:

— Jeg tror at de blir veldig krevende. Det skyldes først og fremst at Regjeringen valgte å legge frem et veldig blåblått budsjett. Det som kan løse dette, er at Regjeringen forstår hvor viktig det er å komme Venstre og KrF i møte – ikke fordi vi skal ha så store seire, men fordi man trenger en mer sentrumsbasert løsning for å gjøre dette budsjettet bedre.

- Gjenkjennelig KrF-politikk

Både Høyre og Frp er forsiktige i sine kommentarer til KrFs budsjettforslag, og begrunner dette med at forhandlingene snart skal starte.

— Her er det mye gjenkjennelig KrF-politikk. Jeg er ganske sikker på at vi fire partiene skal greie å komme i mål, selv om det blir lange og tøffe forhandlinger, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til Aftenposten.

— Vi registrerer at KrF legger frem sitt alternative statsbudsjett i dag, et statsbudsjett som beskriver hvordan KrF ville styrt dersom de hadde flertall, skriver Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik i en e-post.

Venstre har annen modell

Venstre legger frem sitt alternative budsjett mandag. Partiet vil i motsetning til KrF beholde kuttet i formuesskatten, men vil at hele kuttet skal tas ved å heve bunnfradraget. Det kan la alle med formue under 2,3 millioner slippe skatten. I så fall vil det bli 250.000 færre personer som betaler formuesskatt enn med Regjeringens opplegg.

- Vi har en annen innretning enn KrF når det gjelder formuesskatt, er alt Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande vil si.

Etter det Aftenposten forstår legger Venstre opp til et tosifret milliardbeløp i økte grønne avgifter.

— Vi ønsker et grønt skatteskifte. Hva som ligger i det får dere se mandag, sier Grande.