Det merker både næringsliv og enkeltpersoner. Noen må satse på nytt, andre må flytte eller pendle. Sørlandet har vært gjennom omstilling før, og vil klare det igjen!

Les også :

Utfordringene i oljesektoren er knalltøff. Bedrifter, familier og enkeltpersoner er hardt rammet. Mange som nå står uten arbeid, kommer antakelig ikke til å få jobb i oljesektoren igjen. Vi har snakket med enkeltmennesker som er rammet, og det tar ikke lang tid før tårene kommer. En så stor omstilling går på tryggheten løs. Rogaland og Agderfylkene hadde lenge de laveste ledighetstallene i landet, men opplever nå å ha de høyeste.

Tvinger oss til å tenke nytt

Oljeeventyret har gitt stor vekst i økonomien. Det har vært lett å få arbeid, og folk har pendlet fra hele landet til oljerelaterte næringer og offshorevirksomhet på Sør— og Vestlandet. Sviktende oljepris og klimautfordringer tvinger oss til å tenke nytt. Regjeringens viktigste oppgave er å bekjempe ledighet og stimulere til vekst i nye lønnsomme næringer.

Les også:

Fra dag én har regjeringen vært opptatt av å få til en utvikling som ikke gjør norsk økonomi så ensidig avhengig av oljen. Norsk olje— og gassnæring vil fortsatt være viktig for norsk økonomi og skape mange gode arbeidsplasser i mange år fremover. Men vi har fått en kraftig påminnelse om at økonomien vår trenger flere ben å stå på. Regjeringen vil ha en politikk som stimulerer til omstilling og vekst i privat, konkurranseutsatt næringsliv. Vi trenger lønnsomme bedrifter som kan bidra med skatteinntekter for å finansiere velferden vår. Det må lønne seg bedre å jobbe, spare og investere!

Skape verdier i en lavutslippsframtid

De nye arbeidsplassene og næringene som skal videreutvikle Norge, må komme i privat sektor og konkurrere og skape verdier i en lavutslippsframtid.

Les også:

Regjeringen satser på forskning og utdanning og har lagt frem det største forskningsbudsjettet noensinne. I 2016 bevilges det nærmere 2,4 milliarder mer til næringsrettet forskning og innovasjon enn i 2013. Det er stor etterspørsel om støtte til krevende FOU-prosjekter, særlig på Sør— og Vestlandet.

Sammen med Miljøteknologifondet, nytt Såkornfond og resten av virkemiddelapparatet, vil også det nye investeringsfondet, Fornybar AS, kunne gi viktige bidrag til sørlandsindustrien i denne krevende omstillingsfasen.