Uroen i sentrum av Hongkong den siste uken er den mest omfattende siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, som har fått mange til å kalle demonstrasjonene «paraplyrevolusjonen». Stadig flere slutter seg til protestene, som også har spredt seg til handlegater og boligområder i byen, skriver BBC.

Demonstrantene hadde mandag kveld omgjort deler av Hongkong til en slags gatefest, i stor kontrast til tåregassangrepene som preget området dagen før. Selv om stemningen var rolig mandag, hadde enkelte utstyrt seg med vernebriller og masker i tilfelle natten skulle bringe flere sammenstøt med politiet.

Demonstrasjonene startet for en uke siden, da studenter i byen boikottet all undervisning og krevde flere demokratiske rettigheter. Striden står mellom pro-demokratiske grupper og byens myndigheter etter at Kina har nektet å tillate frie valg i Hongkong. Sinnet overfor Beijings politiske innblanding er nå sterkere enn på flere år i byen, som har vært kjent for sin stabilitet.

I august sa Kina at Hongkong kunne velge sin neste politiske leder i 2017, men at alle kandidatene må godkjennes av en nominasjonskomité. Beslutningen har av kritikere blitt betegnet som «falskt demokrati». Demonstrantene forlanger at byens leder Leung Chun-ying går av og at Kina trekker sine krav.

I Admiralty-distriktet, hvor en rekke internasjonale firmaer holder til, var rundt 20.000 mennesker samlet mandag ettermiddag. Folkemengden kontrollerte nesten én kilometer med motorvei i området. (©NTB)