Rapporten fra det britiske konsulentselskapet IOD Parc, som er laget på oppdrag fra Norad, peker på en rekke svakheter ved måten Utenriksdepartementet har planlagt, organisert og styrt den norske Syria-bistanden på, skriver Dagens Næringsliv.

Rapporten etterlyser en overordnet plan for bistanden og mener Norge langt tidligere burde ha innsett at Syria-konflikten gikk fra å være en akutt krise til en langvarig krig.

45 prosent av den norske bistanden til ofrene for krigen i Syria ble i årene 2011-2015 formidlet via FN og andre flernasjonale organisasjoner, mens 26 prosent gikk til norske hjelpeorganisasjoner, 16 prosent til internasjonale hjelpeorganisasjoner og 6 prosent til lokale organisasjoner i Syria og nabolandene.

Norad-rapporten mener Norge i for stor grad har valgt samarbeidspartnere basert på tillit, uten å foreta de nødvendige risikovurderinger.

Den etterlyser også systemer for å samle erfaringer og drive opplæring, samt økt personalkapasitet som er tilpasset omfanget av bistanden. (©NTB)