Statsadvokaten i Troms og Finnmark har tiltalt Andhøy for brudd på bilandsloven. Han skal ha sett bort fra kravene om tillatelse til ekspedisjoner sør for 60. breddegrad og for å ha dratt uten forsikring, skriver Nettavisen. Han må møte i Nord-Troms tingrett i februar.

Med i seilbåten Berserk var komiker Anne Kat. Hærland og artisten Petter Baarli. Ekspedisjonen ble filmet, og skal etter planen sendes på TVNorge.

Jarle Andhøy selv mener imidlertid at det ikke er riktig å kreve tillatelser for å seile i Antarktis.

— Jeg hevder at Norge må forholde seg til internasjonale forpliktelser gitt av havrettskonvensjonen og de klare forutsetningene for Antarktistraktatens tilblivelse, som sikrer alle retten til å ferdes på internasjonalt farvann. Det er på ingen måte slik at Norge har rett til å bestemme hvem som skal ha lov eller ikke til å seile i internasjonalt farvann i Antarktis, sier han til Nettavisen.

Andhøy ble i 2014 dømt til en bot på 45.000 kroner for å mangle tillatelse og forsikring da han i 2012 reiste til Antarktis for å lete etter spor etter båten Berserk som ble borte i en storm året før med et mannskap på tre om bord. Han anket denne dommen til Høyesterett, men anken ble avvist. (©NTB)