VENNESLA: — Jeg tror denne pizzakøen har vart i fire timer nå, sier Martine Setane.

Fra klokka ti lørdag formiddag har hun delt ut gratis pizza til alle som vil ha. Og det er mange. Fram til klokka to hadde det røket med fire hundre pizzaer fra bakefabrikken på Hunsøya. Og flere var på vei.

I fjor var det fire tusen mennesker på Hunsfos. Etterspørselen etter mat får arrangørene til å tippe at den rekorden ble slått med et par tusen i år. Foto: Frank Mersland

— Det er veldig gøy å møte så mange kjente fjes på en gang, sier Setane mens hun venter på at en ny ladning med pepperoni skal komme ut fra kjøkkenet.

Måler besøksrekord på maten som er spist

Det er fjerde gangen Hunsfosdagen arrangeres. I fjor mener arrangørene at det var fire tusen besøkende på den gamle fabrikktomten. I år regner de med at enda flere har vært innom.

— Det er for tidlig å si noe eksakt, men det er en del flere enn i fjor. Det kan vi se på all maten som har gått med, sier Agnar Espegren som er ansvarlig for arrangementet.

Familievennlig

Det er bedriftene som holder til i næringsparken på Hunsøya som står bak selve arrangementet. Gratis pølser og pizza, svære poser med gratis godteri til barna og en avdeling med hoppeslott og andre leketilbud gjør at dagen tiltrekker familier.

Izabel Rinch ble gjort oppmerksom på arrangementet av noen venner. Hun synes det er veldig familievennlig. Foto: Frank Mersland

— Jeg hadde ikke hørt om dette arrangementet før noen venner spurte om vi skulle være med. Vi er ti venner som har tatt turen. Det som gjør det ekstra bra er familieprofilen. Vi voksne finner alltid noen å prate med, men her trives ungene godt, sier Izabel Rinch.

1000 boller og fem hundre brød

En av dem som ikke har fått sjekket temperaturen på Hunsfosdagen noe særlig er Sigurdur Oddur Sigurdsson. Grunnen er enkel:

Sigurdur Oddur Sigurdsson og kona Tordir Arnndottir har jobbet dag og natt for å få nok bakverk til folkefesten. Foto: Frank Mersland

— Jeg har jobbet siden i går ettermiddag. Det har gått i ett, sier bakeren på Artisan Bakeverk.Inni butikkutsalget slanger køen seg gjennom hele lokalet. På bakrommet er det full fyr i alle bakerovnene.

— La meg se. Vi har bakt 500 brød, mellom 250 og 300 croissanter og 1000 boller med forskjellig fyll, sier Sigurdsson med et smil.

Kona, Tordir Arnadottir, merker trøkket ute i butikken.

— Vi har fått venner til å hjelpe til i butikken. Det er en stor dugnad. Ellers hadde det ikke gått, sier butikkeieren.

Auksjon utenom det vanlige

Noe av det som har vist seg å være blant høydepunktene på Hunsfosdagen er auksjonen. Så også denne lørdagen når Agnar Espegren slo øksa mot metallboksen på scenen og begynte å vise fram varer som skulle auksjoneres bort.

Terje Olsen i blå jakke kjøpte ei palle med terrassebord på auksjonen i fjor. I år var han på utkikk etter garasjeport. Foto: Frank Mersland

— Høytrykksspyler. Hørte jeg femti? Femti der. Hundre noen? Bakerst der, ja. Hva med tusen? Ja, da var det en hånd bakerst der. Du vil gi tusen kroner for denne spyleren? Du skal få den for femti. Solgt, lyder det fra scenen.Latteren henger løst når Espegren, nærmest som en predikant, går gjennom vareutbudet han skal auksjonere bort. Når et par Justin Bieber-billetter vippes opp av lomma, begynner den litt yngre garde å røre på seg.

— 100 kroner?

— Ja, svares det fra første rad.

— 200 kroner?

— Her, kommer det fra en stemme tre meter foran Espegren.

— To tusen kroner?

To never står igjen ute i folkemengden. Julie Tambini og Karoline Engesland er klare for Bieber. Veldig klare. De to blir hentet opp på scenen og utfordret.

Julie Tambini og Karoline Engesland med de ettertraktede Justin Bieber-billettene. En lett liten dans og visp, så var billettene deres. Foto: Frank Mersland

— Tar dere en dans så skal dere slippe å betale, sier auksjonariusen.Fem minutter senere står de to jentene med hver sin gratis konsertbillett i lomma, mens showet fortsetter på scenen.

— Vi skal jo ha det litt gøy, sier Espegren.