"Jason Bourne"

**Action/thriller USA 2016 Regi: Paul Greengrass

Manus: Matt Damon, Paul Greengrass, Christopher Rouse

Skuespillere: Matt Damon, Julia Stiles, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel

Aldersgrense: 15 år**

Den tidligere CIA-agenten Jason Bourne (Matt Damon) blir igjen tvunget ut av skjulestedet sitt for å leke katt og mus med CIA. Dette er femte filmen i serien som er basert på en bokserie av Robert Ludlum, men fjerde med Matt Damon. På plass igjen er også regissør Paul Greengrass («The Bourne Supremacy» og «The Bourne Ultimatum»). Filmens handling starter sju år etter at Jason Bourne forsvant sporløst.

Nicky Parsons (Julia Stiles) som har hjulpet Bourne mange ganger, jobber nå med varsleren Dessault (inspiret av Snowden-saken), og da hun går igjennom hemmelige filer fra CIA som de har tenkt å offentliggjøre, kommer hun over nok en bit av Jason Bourne-puslespillet.

Hun finner Bourne, som lever som en skygge og tjener noen slanter på ulovlige slåsskamper, for å fortelle ham hva hun har funnet. Men mye har forandret seg på sju år, først og fremst teknologien, og det er ikke lenger så lett å holde seg skjult hvis CIA virkelig vil finne deg.

Skurkene denne gangen er ypperlig spilt av Tommy Lee Jones og Vincent Cassel, og filmen byr på nok tvister og vendinger til at historien nok en gang engasjerer og underholder. Likte du de andre filmene i serien vil du garantert like denne, og Matt Damon viser at han fremdeles har det som skal til for å spille actionhelt.

Terningkast 5

Sommerens latterkule

Mila Kunis, Kristen Bell og Kathryn Hahn er sommerens festligste trio i «Bad Moms». Foto: SF Norge AS

**"Bad Moms"

Komedie

USA 2016

Regi: Jon Lucas, Scott Moore

Skuespillere: Mila Kunis, Kristen Bell, Christina Applegate, Jada Pinkett Smith

Manus: Jon Lucas, Scott Moore

Aldersgrense: 9 år**

Amy (Mila Kunis) strever med å holde en perfekt fasade, og passe på at alt i livet er slik som alle sier det skal være. Lage sunn mat til barna, være best på jobben, se bra ut, trene, hjelpe med lekser, kjøre ungene hit og dit, gå på foreldremøter, delta på andre skoleaktiviteter som kakesalg, gjøre rent hjemme, vaske tøy, lage middag og passe på at mannen er fornøyd. Men en dag får hun rett og slett nok.

Jon Lucas og Scott Moore har skrevet manus til en rekke morsomme filmer som «The Hangover». Denne gangen har de modig reist inn i kvinnenes univers, og de skuffer ikke. I «Bad Moms» hvor de også har regien, har de selv uttalt at de har blitt inspirert av egne koner, og at flere av tingene som skjer i filmen ikke er oppdiktet.

Og det er nok nettopp derfor de treffer så godt som de gjør. Som mor, kvinne og kone kan jeg absolutt kjenne meg igjen av mye av det som skjer. Filmen er til tider litt for amerikansk, og enkelte scener er helt krise, men resten av filmen og derfor helhetsinntrykket, er fy søren så morsom.

Dette blir nok en større hit blant det kvinnelige publikumet, men menn burde også se den for det kan være greit å se hvordan kona egentlig holder på med. Og ikke bare viser filmen at kvinner er det sterkeste kjønnet, men at vi er det gøyeste også.

Terningkast 5

Nostalgisk 80-tallstripp

«Everybody Wants Some!!» er en nostalgisk 80-tallstripp uten de helt store høydepunktene. Foto: Norsk Filmdistribusjon

**"Everybody Wants Some!!"

USA 2016

Komedie

Regi: Richard Linklater Manus: Peter Tolan, Richard Linklater

Skuespillere: Blake Jenner, Juston Street, Ryan Guzman, Tyler Hoechlin, Wyatt Russell, Glen Powell

Aldersgrense: 6 år**

Regissør og manusforfatter Richard Linklater står bak noen av mine favorittfilmer som «Before Sunrise», og har levert krevende og originale prosjekter som «Boyhood» som tok 12 år å lage. Derfor blir jeg litt skuffet når han kommer med en film som «Everybody Wants Some!!», som er en helt typisk collegefilm.

Jake (Blake Jenner) er baseballspiller på collegestipend og flytter inn i et gammelt hus sammen med sine lagkamerater. Det er tre dager til skolen begynner og det eneste de bryr seg om er å feste, bli høye, tulle med hverandre og ligge med så mange damer som mulig.

I 1993 tok Linklater for seg 70-tallet og high school i «Dazed and Confused», og «Everybody Wants Some!!» er på en måte en oppfølger. Dessverre kommer den over 20 år for sent. Vi trengte ikke et nytt nostalgisk tilbakeblikk til collegebaseball på 80-tallet i 2016. I alle fall ikke når filmen ikke bringer noe nytt til sjangeren.

Filmen er riktignok vellaget rent teknisk (bortsett fra at den er altfor lang), har den rette 80-tallskoloritten og bra skuespill, men den mangler mål og mening og er pakket full av alle slags klisjéer. Vi har sett alle karakterene og scenarioene mange ganger før, og innen sjangeren er det en rekke filmer som overgår denne på alle mulige måter.

Terningkast 3

Om vennskap og døden

«Truman» har vunnet en rekke priser, og er en rørende film om vennskap, livet og døden. Foto: Another World Entertainment

**"Truman"

Drama/komedie Argentina/Spania 2015

Regi: Cesc Gay

Manus: Cesc Gay, Tomas Aragay

Skuespillere: Ricardo Darín, Javier Cámara, Javier Gutiérrez, Dolores Fonzi, Eduard Fernández

Aldersgrense: Tillatt for alle**

Tomás (Javier Cámara) er bosatt i Canada. Hans beste venn, Julián (Ricardo Darín) bor i Madrid, og han har ikke sett ham på lenge. Så får han vite at bestevennen er syk med uhelbredelig kreft, og at han har nektet videre behandling. Han bestemmer seg for å reise til Madrid for å si farvel, men hvordan sier man egentlig farvel for alltid i løpet av fire dager?

Og hvordan skal han klare å akseptere at bestevennen har gitt opp, og hvem skal ta vare på Truman, Juliáns store og elskede hund?

Regissør og manusforfatter Cesc Gays film handler først og fremst om å akseptere døden som en del av livet, og at det å være en god venn handler om å støtte venners beslutninger selv om de ikke alltid samsvarer med hva en selv mener er riktig. Hovedkarakterene krydrer den rørende historien og det triste med en god dose galgenhumor, og viser at det ofte er de hverdagslige tingene, som en ofte tar for gitt, som betyr aller mest når det kommer til stykket.

Ricardo Darín («Hemmeligheten i deres øyne», «Brudens sønn») og Javier Cámara («Snakk til henne», «Sex og Lucia») har fabelaktig kjemi, og det er umulig å ikke bli rørt av de middelaldrende mennenes betingelsesløse kjærlighet til hverandre. Ta med lommetørkle og en god venn.

Terningkast 5