Saken har utgangspunkt i strenge restriksjoner som kunne ha redusert antall abortklinikker i Texas til skarve ti. På det meste har USAs nest mest folkerike delstat hatt bare rundt 40 slike klinikker der kvinner kan ta abort.

Det er disse restriksjonene som nå sables ned, i det som omtales som USAs høyesteretts største abortsak på nesten et kvart århundre. I kjennelsen får abortklinikkene i Texas støtte i at delstatens reguleringer i realiteten var et forsøk på å gjøre det vanskeligere for kvinner å ta abort. Fem dommere støttet kjennelsen, mens tre var imot.

Flertallet, med høyesterettsdommer Stephen Breyer i spissen, framholder at restriksjonene er unødvendige i medisinsk sammenheng, samt grunnlovsstridig fordi det begrenser kvinners rett til abort.

Delstaten Texas argumenterte med at abortloven fra 2013, samt andre restriksjoner, var nødvendige for å beskytte kvinners helse. Reglene krevde blant annet at abortklinikkene innfrir de høye polikliniske kravene som stilles for vanlige sykehus.

Mandagens avgjørelse regnes som en prinsipielt svært viktig avgjørelse i spørsmålet om selvbestemt abort i USA. (©NTB)