Næringsminister Monica Mæland (H) sier i enpressemelding fra departementet onsdag morgen at det ikke er noen særskilte grunner til at staten må eie Entra, som er et av landets største eiendomsselskaper. Derfor mener hun det er riktig å redusere statens eierskap.

— Entra er et stort, kommersielt eiendomsselskap, som konkurrerer med en rekke private aktører i et velfungerende marked. Jeg er opptatt av et mangfoldig eierskap i næringslivet og regjeringen vil styrke det private eierskapet, sier Mæland.

Bakgrunn:

Alle kan kjøpe aksjer

Tidspunktet for en børsnotering er ikke klar, men avhenger av godkjenninger fra Oslo Børs og markedsutviklingen, skriver departementet.

Departementet planlegger å utstede nye aksjer for å nedbetale deler av Entras gjeld, samt å selge eksisterende aksjer som i dag eies av Nærings— og handelsdepartementet.

«Den foreslåtte børsnoteringen forventes åomfatte både en utstedelse av nye ordinære aksjer, samt et salg aveksisterende aksjer som eies av Nærings- og fiskeridepartementet. I tillegg viltransaksjonen innebære et tilbud om kjøp av aksjer til allmennheten», heter det videre i pressemeldingen.

- Selskapet er godt forberedt

— Dette blir starten på et nytt og spennendekapittel for Entra, og legger et godt grunnlag for ytterligere å styrkeposisjonen som et av Norges ledende eiendomsselskaper. Jeg mener selskapet ergodt forberedt og en børsnotering nå vil bidra til å styrke selskapets muligheterfor å gjennomføre sin strategi basert på lønnsom vekst, som igjen vil skapeverdier for aksjonærene. Nå ser jeg frem til at vi kan ønske nye aksjonærervelkommen, sier styreleder Siri Hatlen. Entra er et av landets ledende eiendomsselskap og helheid av staten gjennom Nærings- og fiskeridepartementet. Ved utgangen av andre kvartal i 2014 hadde selskapets eiendommer enmarkeds­verdi på omtrent 27 milliarder kroner.

Tilsammen eier de 107 bygg rundt omkring i Norge, og offentlig sektor utgjør 72 prosent av selskapets kunder.

Varslet fra regjeringen

Solberg-regjeringen har lenge varslet at den ønsker at staten selger seg ned i flere selskaper for å legge til rette for et mer «mangfoldig eierskap». Ved fremleggelsen av regjeringens eierskapsmelding i juni, kom det frem at næringsminister Monica Mæland ønsket muligheten for å redusere det statlige eierskapet i følgende åtte selskaper:

  • Ambita AS (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon AS)

  • Baneservice AS

  • Cermaq ASA

  • Entra Holding AS

  • Flytoget AS

  • Mesta AS

  • SAS AB

  • Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS

Opposisjonspolitikere mener regjeringens nedsalg i stor grad er ideologisk begrunnet og har uttrykt lite forståelse for at regjeringene vil selge seg ned i noe «som går så det griner».

Regjeringen varslet i eierskapsmeldingen også at de ikke ønsker å redusere eierandelene i DNB, Statoil, Yara eller Hydro.

Aftenposten har vært i kontakt med Entra og departementet, men ingen ønsker å kommentere saken ytterligere før et planlagt pressetreff klokken 12.30 onsdag.