Kule, interessante, spennende og komplekse kvinneroller vokser ikke på trær i filmbransjen i Hollywood, og tidligere var de kvinnelige skuespillerne heldige hvis de fikk roller etter at de hadde passert 40 år. Heldigvis har dette endret seg noe med årene.

Skuespillere som Cameron Diaz (42) , Leslie Mann (42), Cate Blanchett (45), Julianne Moore (54), Meryl Streep (65) og Sandra Bullock (50), blir stadig sett på som både attraktive, sexy og ikke minst viktige i bransjen. Likevel er det langt mellom de virkelige gode rollene som ikke bare handler om unge kvinner med alt utstyret på rett plass og med riktig konsistens.

Det er ikke bare på skuespillersiden det er vanskelig å være kvinne i filmbransjen. Kathryn Bigelow var den aller første kvinnen i historien til å vinne Oscar i kategorien Beste regissør for filmen ”The Hurt Locker” i 2009. Vi venter ennå spent på nummer to i rekken, men dessverre kan det ta sin tid. På produsentsiden har det også vært preget av at det er middelaldrende menn som bestemmer hvilke filmer som skal få se dagens lys.

Heldigvis tar noen modige få kvinner saken i egne hender, i stedet for å bare akseptere at bransjen er slik. Det er en inspirasjon for alle oss andre også, uansett bransje. Reese Witherspoon er en av de som i stedet for å sutre over dårlige roller, startet sitt eget produksjonsselskap så hun kunne produsere filmer med og om interessante kvinner.

Hun har totalt produsert sju filmer , som for eksempel ”Gone Girl” basert på romanen med samme navn av Gillian Flynn med fantastiske Rosamund Pike i rollen som psykopaten Amy. Vi har jo sett andre psykopatiske kvinneroller gjennom årene, som Rebecca De Mornay i ”The Hand That Rocks the Cradle” og Glenn Close i ”Fatal Attraction”, men de er liksom litt stakkarslige og hjelpeløse når ikke de får mannen de vil ha. Hysteriske og sutrete til og med. Mens i ”Gone Girl” er karakteren så kald, kalkulerende, kompleks og ikke minst kreativ, at en bare må bli imponert.

Filmen ”Wild” som Witherspoon har produsert og spiller hovedrollen i, er også basert på en bok. Romanen ”Wild: A Journey From Lost to Found on the Pacific Crest Trail” av Cheryl Strayed, er basert på forfatterens egne opplevelser. Filmen hadde premiere i desember i fjor i USA, og har blitt svært godt mottatt av både kritikere og publikum.

Hurra for kule og kreative kvinner.