Tyske helsemyndigheter mener å ha kommet nærmere i jakten på smittekilden, ettersom klare indikasjoner tyder på at det er bønnespirer som står bak forteller Aftenposten.no.

Det var særlig da i alt 17 gjester ble syke etter å ha spist ved en restaurant i Lübeck, at mistanken ble tydeligere. Restauranten hadde nylig importert et parti bønnespirer fra Niedersachsen.

Ifølge det tyske smittevernsinstituttet Robert Koch Institute er i alt 22 mennesker omkommet så langt.

— Alle indikasjoner tyder på at bønnespirer er smittekilden, sier Gert Hahne, talsmann for landbruksmyndighetene i Niedersachsen, til AP.

Det ventes at testresultatene vil komme tidligst mandag morgen, men indikasjonene er såpass tydelige at myndighetene allerede nå advarer mot å spise bønnespirer, opplyser Hahne.

- Foreløpig ingen meldinger

Lignende advarsler er foreløpig ikke aktuelt i Norge, opplyser Mattilsynet til Aftenposten.no.

— Vi baserer oss på faglige vurderinger og beskjeder fra tyske helsemyndigheter gjennom vårt meldesystem. Foreløpig har vi ikke hørt noe, sier Sveinung Grande, pressevakt i Mattilsynet.

Mens det norske markedet er tilnærmet selvforsynt med tomater og agurker, har Mattilsynet foreløpig ikke oversikt over hvorvidt tyske bønnespirer er blitt importert til Norge.

— Dersom dette bekreftes, må vi straks sjekke om de er importert og solgt i Norge og dernest trekke dem tilbake, sier Grande.

EHEC-infiserte partier kan allerede være solgt, og de tyske myndighetene skal ha kommet langt i å finne ut hvor bønnespirene blir eksportert.

Det ventes å komme mer informasjon på en pressekonferanse senere søndag.

Folkehelseinstituttet i Norge var ved 18-tiden søndag heller ikke offisielt informert om saken.

21 omkommet

Mer enn 2.200 mennesker er smittet i 12 europeiske land, rapporterte Tysklands helseminister Daniel Bahr søndag.

Flesteparten er blitt syke i Tyskland, særlig i og rundt Hamburg.

627 mennesker har fått komplikasjoner som kan føre til nyresvikt, ifølge AP.

Irriterte spanjoler

Det har den siste tiden pågått en intens kamp for å finne smittekilden, og spanske agurker har blant annet blitt trukket frem som en mulig smittekilde for de alvorlige utbruddene av E. coli i flere land.

Det har irritert spanske myndigheter.

— Jeg forstår ikke hvorfor det er så attraktivt for alle å beskylde Spania, og særlig Andalucia og Almera, jeg forstår ikke hvorfor, sa Clara Aguilera, talsmann for Landbruks- og Fiskeridepartementet i Andalusia, tidligere i uken.

Tidligere i uken ble det kjent at det var blitt solgt et parti agurker fra den smittemistenkte spanske produsenten i Levanger.

Nordmann smittet

Mandag fikk Folkehelseinstituttet varsel om et tilfelle av EHEC-infeksjon med mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland. En mann i 40-årene ble da innlagt med blodig diaré på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Personer som skal reise til Tyskland, anbefales å følge tyske helsemyndigheters råd om ikke å spise tomat, agurk og salat. Personer som har vært i Tyskland og har blitt syke, bes kontakte sin fastlege.