Spenningen var stor i musikkbransjen da Apple presenterte sin nye løsning for nettlagring av både musikk, bilder og alle slags dokumenter i San Francisco mandag kveld melder Aftenposten.no.

Det ser foreløpig ikke ut som Apple prøver seg på den samme modellen som har gjort Spotify og Wimp så populære her til lands. I stedet baserer tjenesten iCloud seg på en utvidelse av iTunes-modellen, hvor hver låt lastes ned og lagres permanent. Den store forskjellen er at all musikk du kjøper i iTunes automatisk lagres på alle enheter du har, altså PC, Mac eller iPhone/iPad/iPhone Touch. Du trenger ikke lenger koble sammen PC og iPod for å passe på at all musikken finnes over alt.

Frustrerende

Mange brukere har nok gitt opp hele iTunes-modellen i frustrasjon over at tidligere kjøpte låter er blitt slettet på forskjellige måter.

Det skal ikke skje lenger.

Ved hjelp av kontoen din vil du nå alltid kunne gjenopprette musikken din på opptil ti enheter. Og iTunes-musikken kan som før avspilles på alle enheter som støtter det åpne formatet AAC.

Den store nyheten for musikkfreaks var likevel «Scan & Match».

Med denne abonnementstjenesten vil du også kunne laste opp musikk du selv har rippet fra CD, eller lastet ned ulovlig fra nettet, til iCloud. Men det tar ikke dager eller uker, som hos Amazon og Google. Det tar bare minutter. Årsaken er at Apple matcher biblioteket ditt med de 18 millioner sangene som allerede er til salgs i iTunes. Bare de som ikke finnes hos Steve Jobs, lastes opp.

Forbedring

Når iCloud så automatisk synkroniserer musikken din til dine inntil ti andre enheter, er det en høykvalitets originalfil fra iTunes som lastes ned. Dermed kan Apple ende opp med å forbedre kvaliteten på brukernes piratkopierte biblioteker.

Men denne tjenesten blir ikke gratis.

Foto: Scanpix

De store plateselskapene har utvilsomt sett en mulighet til å få inntekter også fra piratkopiert musikk, og derfor har de alle gått i kompaniskap med Apple om tjenesten. Apple vil kreve 25 dollar årlig for Scan & Match, som ikke har noen begrensninger på hvor mange låter du kan laste opp og synkronisere.

Ulempen

Den store ulempen ser ut til å være at du ikke kan lytte til all musikk i iTunes-butikken, slik du kan i Spotify og Wimp. Du må altså først selv ha tilgang til all musikken du ønsker å lytte til, Apple gir deg ikke tilgang til alt.

Til gjengjeld får du beholde filene om du velger å si opp abonnementet. Slik sett ser det ut til at Apple velger en ganske annen strategi enn de to nordiske selskapene Spotify og Wimp, som har fått så mange betalende abonnenter at den falmende musikkbransjen har begynt å se lyst på fremtiden igjen.

Mye nytt

ICloud for musikk var bare en liten del av presentasjonen i kveld. Blant de andre, større nyhetene er en egen abonnementstjeneste for aviser og magasiner som automatisk laster ned nye utgaver mens enheten er av. iCloud tar også en midlertidig backup av alle bilder og dokumenter som lagres på Apples mobile enheter, og sender dem automatisk til permanent lagring på en tilkoblet PC eller Mac, og til andre mobile enheter.