— Normalisering av forholdet mellom de to landene er utenkelig dersom ikke Israel ber om unnskyldning for den ulovlige handlingen, som strider mot folkeretten og internasjonale verdier, sa Recep Tayyip Erdogan i en tale til det tyrkiske parlamentet fredag.Lite i uttalelsen tyder på at Tyrkia har inntatt en mildere innstilling overfor sin tidligere allierte i regionen, selv om flere meldinger har kommet om at de to landene skal ha hatt flere hemmelige samtaler den siste tiden.

— Israel må betale oppreisning til familiene til de som mistet livet i den avskyelige hendelsen og oppheve blokaden av Gaza, fortsatte statsministeren, og høstet stor applaus blant politikerne i hans eget Rettferdighets- og utviklingsparti AK.

Uttalelsen kommer samtidig som ryktene svirrer rundt en ny FN-rapport om den israelske militæraksjonen mot aktivistflåten som i mai i fjor forsøkte å bryte israelernes blokade av Gazastripen. Ifølge israelske kilder kommer rapporten langt på vei til å «frikjenne» Israel.

Israelerne møtte bred internasjonal fordømmelse etter at ni tyrkiske aktivister døde da israelske soldater bordet skipet Mavi Marmara i internasjonalt farvann. (©NTB)