LIVE: Vi fulgte etappen live — les referat!

FRANKRIKE: - Det var en hard etappe, men vi hadde bra kontroll helt til den stygge velten skjedde. Det måtte vi respektere og venta til flest mulig kom seg tilbake til feltet. Da var kampen om trøya egentlig over for meg og Gilbert som ønsket å vinne etappen, sa Hushovd til TV2 etter etappen.

Hushovd understreket at det har vært fantastisk å ha den gule trøya sju dager på rad.

— Jeg har hatt den mye lenger enn jeg hadde trodd var mulig. Nå må jeg bare være glad for det jeg har opnådd, sa Hushovd i målområdet.

— Thor har klart mye mer enn han og vi har drømt om, sa Dag Otto Lauritzen på TV2s direktesending etter rittet.

— Thor mistet trøya på grunn av den velten. Hovedfeltet tapte fire minutter på grunn av den velten, påpeker Johann Kaggestad.

Spurtet fra bruddet

Sánchez spurtet fra restene av et utbrudd på de siste meterne opp til Saint-Fluor og er nå også nummer to i sammendraget. Publikumsfavoritten Voeckler er ny leder i rittet. En annen franskmann, Sandy Casar, ble nummer tre på etappen.

Hushovd trillet rolig over målstreken rundt sju minutter etter etappevinneren. Restene av hovedfeltet var omtrent 3,5 minutter etter Sánchez i mål.

Astanas Alexandre Vinokourov bæres opp av lagkamerater etter ulykke på dagens etappe. Foto: Reuters / Scanpix.

Skred av ulykkerSøndagens etappe i treukersrittet ble preget av mange uhell. Om de foregående etappene ble preget av mange velt nådde dramatikken nye høyder på den 9. etappen.

Alexandre Vinokourov (Astana), Jurgen Van den Broeck (Omega-Pharma) og David Zabriskie (Garmin-Cervélo) måtte alle bryte Touren etter å ha pådratt seg bruddskader i en stygg velt.

Vinokourov og Van den Broeck var de store håpene i sammenlagtkampen for sine mannskap, mens tempospesialisten Zabriskie var en viktig hjelper i Thor Hushovds lag. Også fjorårsvinner Alberto Contador var blant flere andre ryttere som måtte i asfalten i løpet av etappen, men spanjolen kom seg videre uten nevneverdige skader.

De mange uhellene preget tydelig feltet, men etter litt diskusjoner mellom de ledende rytterne foran i feltet viste det seg at Hushovds Garmin-Cervélo og Philippe Gilberts Omega-Pharma forsøkte å kjøre inn de fem utbryterne, Thomas Voeckler, Sandy Casar, Luis Léon Sánchez, Johnny Hoogerland og Juan Antonio Flecha.

Kjørt ned av TV-team

Arrangøren kan neppe kritiseres for å lage for farlige løyper, men atskillig mer pinlig ble det for Amaury Sport Organisation da en bil fra et fransk TV-team kjørte ned to av rytterne i et femmannsutbrudd som kjempet om etappeseieren.

Juan Antonio Flecha (Sky) ble meid ned av en bil som forsøkte å ta seg forbi de fem rytterne og veltet over lederen i klatrekonkurransen, Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Begge kom seg opp igjen på sykkelen, men måtte gi opp å kjempe om seier på etappen.