— Jeg har registrert en del innlegg på internett der noen hevder at psykiaternes konklusjoner viser at det var psykologiske og ikke ideologiske årsaker til Breiviks terror. Men det ene svekker ikke det andre, sier Strømmen til NTB.

Konklusjonene til de psykiatrisk sakkyndige ble presentert tirsdag. De er enige om å diagnostisere Breivik som paranoid schizofren og konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig.

Strømmen har nylig utgitt boka «Det mørke nettet» om høyreekstremisme og terror i Europa og ble for kort tid siden kåret til årets frilansjournalist i Norge.

Ideologi interessant

— At Breivik blir vurdert som strafferettslig utilregnelig, som klinisk sprø, betyr ikke at ideologien han presenterer blir uinteressant eller uvesentlig, skriver Strømmen i et innlegg på sin egen blogg.

Han peker på at det i en rekke tilfeller er gjort psykiske vurderinger av framtredende terrorister, for eksempel Mohammed Atta som var anføreren for 11. september-terroristene i USA, uten at det har svekket oppmerksomheten om deres ekstreme, religiøse standpunkter.

Ikke kompetanse?

Er nordmenn utilregnelige når de begår massakrer, mens tyskere, rwandere og serbere ikke er det? spør generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Den påtroppende biskopen oppholder seg i Kabul noen dager, men stiller over telefon flere spørsmål i forbindelse med diagnosen Anders Behring Breivik har fått.

— Jeg stiller spørsmål ved grunnlaget for psykiaternes vurdering, sier han.

— Massedrap er ikke noe unikt. Det er bare unikt i Norge. Han har hatt sine tanker, og han har planlagt i mange år handlinger som selvsagt virker sinnssyke på de fleste, sier Sommerfeldt.

Han har i en årrekke vært leder for Kirkens Nødhjelp og tidligere Mellomkirkelig Råd, og har sett konflikter og arbeidet med ofre for massakrer.

— Men må en nordmann være sinnssyk for å gjøre slikt, men ikke en serber som dreper bosnjaker, ikke en rwander som dreper andre rwandere, ikke en tysker som begår massemord på jøder? spør Sommerfeldt.

— Har norske psykiatere kompetanse på slike mennesker? Og er det slik at bare man begår et stort nok massedrap, så er man syk og ikke ansvarlig for sine gjerninger?

Samme diagnose

Den terrordømte Zacarias Moussaoui, som ofte ble omtalt som den 20. terroristen i 11. september-komplottet 2001 i USA, forsøkte etter evne å framstå som en fryktløs, islamsk terrorist under rettssaken mot ham. Hans mål var ifølge den britiske avisa The Guardian å bli dømt til døden for dermed å bli martyr.

De oppnevnte forsvarerne hans hevdet derimot at han var paranoid schizofren med et forvrengt verdensbilde forårsaket av mishandlingen som hans alkoholiserte far sto for, rasisme han opplevde som barn i Frankrike og ytterliggående islamske propagandaen han ble utsatt for i London.

Noen mener bevisene mot Moussavi var tynne, men han ble i 2006 dømt til livsvarig fengsel for å ha planlagt terror i USA. (©NTB)