OSLO: Synlige politifolk, vektere og natteravner bidro til en usedvanlig stille helg i Oslo, med få grove voldstilfeller og ingen anmeldte voldtekter. Likevel mener Høyre det må mer til enn en kortvarig kraftinnsats i hovedstadsgatene.

– Vi kan rett og slett ikke ha en trygghet på dugnad. Vi må ha en beredskap og trygghet som er der permanent, sier Oktay Dahl til NTB.

– Jeg håper ikke dette blir unntaket, men regelen. En trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det trengs mer politi i gatene, fortsetter han.

Kvinne skal ha blitt voldtatt ved sti i Voiebyen i natt

SVs Inga Marte Thorkildsen har lenge advart mot å tro at politiressurser alene kan løse problemet med overfallsvoldtekter i Oslo. Hun er ikke på linje med Oktay Dahl i grepene som må gjøres.

– Selvfølgelig er det viktig med politifolk i gatene, men det må flere virkemidler til for å løse problemene, sier hun.

Ifølge Thorkildsen er det av stor betydning å opprettholde den frivillige innsatsen som natteravner, vektere og uteseksjonen i Oslo kommune la ned denne helgen.

Doblet innsatsen

Oslo-politiet doblet innsatsen, noe som var merkbart på de meldingene som kom inn til sentralen.

– Det er ikke meldt om noen voldsepisoder eller voldtektsforsøk natt til søndag. Vi har riktignok hatt fullt opp med fotballbråk fra såkalte «casuals», men for øvrig ikke noe annet, sier operasjonsleder Heidi Grundstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Ekstra innsats i bybildet fra ulike aktører kan ha bidratt til de gode resultatene i Oslo denne helgen. Angsten mange har uttrykt for å bevege seg i byen på kvelds— og nattetid, har mobilisert både unge og eldre til en innsats for en tryggere by.

Tent engasjement

Voldtektsbølgen de siste ukene og månedene har rørt ved følelsene og tent engasjementet blant Oslos innbyggere.

Rundt 120 frivillige natteravner gikk i sentrumsgatene natt til fredag og lørdag. Tilbakemeldingene de fikk var utelukkende positive, og mange uttalte at de følte seg tryggere når de hadde frivillige med «gule vester» så tett innpå.

– Vi fikk veldig god respons fra publikum. Selv var jeg ute begge kveldene, i Slottsparken og rundt i sentrumsgatene, sier daglig leder for Natteravnene, Lars Norbom.

Truende oppførsel

Norbom forteller til NTB at han trolig var med på å forhindre et tilfelle av vold eller eventuell seksuell trakassering da han var med natteravnene rundt i sentrumsgatene natt til søndag.

– En mann opptrådte truende mot en kvinne på Lilletorget. Da vi så dette utartet, valgte vi å kontakte politiet, sier Norbom.

Mannen skal truende ha sagt til kvinnen «Du sier noe, men mener noe annet» – før han ble tatt hånd om av politiet noen minutter senere.

Dette kan ifølge Norbom ha vært en uttalelse om noe av seksuell karakter, eller i det minste en antydning.

Mens Oslo-politiet en sjelden gang opplevde en helg uten voldtekter og rå vold, er situasjonen på landsbasis en noe annen. En angivelig overfallsvoldtekt i Vågsbygd i Kristiansand, en anmeldt voldtekt i Skien og et anmeldt voldtektsforsøk i Sandefjord ble til slutt den dystre fasiten. I tillegg kommer en rekke voldsepisoder.