OSLO: I dag ble det kjent atHøyesterett skal ta stilling til om domstolene kan overprøve gjenopptakelseskommisjonen etter at Oslo tingrett i høst avviste dette.

— Jeg synes det er flott at Høyesterett nå skal se på det prinsipielle ved saken. Kanskje vi endelig kan få en slutt på det her nå, sier Ada Sofie Austegard til fvn.no.

Hun understreker samtidig at dette ikke betyr at Høyesterett skal behandle saken til Viggo Kristiansen.

— Det er det prinsipielle i saken som skal opp i Høyesterett, ikke noe annet, sier hun.

Spent på resultatet

Hun er spent på hva Høyesterett kommer frem til.

— Dersom Høyesterett overprøver avgjørelsen til Gjenopptakelseskommisjonen, hva slags funksjon har da dette organet, undrer hun.

Uansett utfall tviler hun på at Kristiansen og Klomsæth kommer til å gi seg.

— Vi er forberedte på at vi aldri vil få fred fra denne saken. De kommer bare til å fortsette, men det kommer til å koste flere mennesker en masse, sier hun.

Tre avslag

Kristiansen klaget til Høyesterett etter at han i Oslo tingrett tapte søksmålet mot kommisjonen. Bakgrunnen for søksmålet var Gjenopptakelseskommisjonens avslag på søknaden om å gjenåpne straffesaken mot ham.

Kristiansen ble i 2001 dømt til forvaring for Baneheia-drapene, og har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt. Han har tre ganger søkt om å få gjenopptatt saken, men har fått avslag hver gang.

Viggo Kristiansen har bedt Høyesterett vurdere om han kan overprøve avslaget fra Gjenopptakelseskommisjonen.Høyesterett gir nå Kristiansen mulighet til å få de prinsipielle sidene ved saken sin vurdert ved Norges høyeste domstol, skriverDagbladet.no.

— Ankeutvalget gir tillatelse til at Kristiansens prinsipiale anførsel om at domstolene har full kompetanse til å prøve kommisjonens vedtak blir brakt direkte inn for Høyesterett, skriver Høyesterett, ifølge avisen.

Fornøyd med avgjørelsen

I Oslo tingrett vant staten frem med sitt syn om at når spørsmålet om gjenåpning av saker er flyttet fra domstolene til Gjenopptakelseskommisjonen, skal ikke domstolene være stedet for «ekstrarunder» om de vurderinger som kommisjonen har lagt vekt på ved sine avgjørelser.

Viggo Kristiansen og hans to advokater, Arvid Sjødin og Sigurd Klomsæt, mener begge at det er adgang for domstolene til å overprøve skjønnet som Gjenopptakelseskommisjonen har foretatt.

Dette spørsmålet skal nå avgjøres av Høyesterett.

— Både Viggo og foreldrene er veldig fornøyd. Dette var det optimale. Foreldrene til Viggo var nesten på gråten, sier advokat Sigurd Klomsæt til Dagbladet.