Frps kan ikke beskyldes for å være blant de mest subsidie— og statsstøttevennlig partiene. Men selv er de sterkt avhengige av den offentlige partistøtten. I 2011 kom 90,2 prosent av inntektene fra det offentlige - representert ved staten, fylkeskommunene og kommunene. Det presenteres i ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå som kom torsdag.

Til sammenligning fikk KrF 59,3 prosent av sine inntekter fra staten, mens de som er nærmest Frp i offentlig avhengighet, Senterpartiet, fikk 68,4 prosent fra staten - langt mindre enn Frp.

I 2011 kom 75,6 millioner kroner av Fremskrittspartiets samlede inntekter på 83,9 millioner fra offentlig støtte - det aller meste fra staten.

Sammenlagt hadde de norske partiene inntekter på 591 millioner i 2011, 403 av dem var fra det offentlige. Privatpersoner ga gaver på til sammen 14 millioner kroner.

Får inn minst fra privatpersoner

Fremskrittspartiet greide bare å tjene 6,9 millioner selv på egen virksomhet, noe som er minst av alle partiene på Stortinget. Frp er også partiet som fikk minst gaver fra privatpersoner (KrF fikk mest). Arbeiderpartiet leder suverent på inntekter fra egen virksomhet, samt andre bidrag. LO står for en stor del av den støtten.

Se hele oversikten fra Statistisk sentralbyrå her.

Fremskrittspartiene har siden 2005, da SSB startet å føre denne type statistikk, vært det stortingspartiet som har hatt størst andel av sine inntekter fra det offentlige. Men aldri har avstanden mellom Frp og de som er «nummer to» vært større relativt sett enn i 2011.

Andelen offentlig støtte på 90,2 prosent er også den høyeste for Frp siden 2006, da 90,9 prosent av inntektene kom fra stat og kommuner.Hvor stor støtte partiene får av det offentlige, avhenger av i hovedsak valgresultatene ved kommune— og stortingsvalg. Det vil si at Arbeiderpartiet som det største partiet i Norge også får det aller meste av statsstøtten.

Frp ville bremse statsstøtte

Det er bare drøye tre måneder siden Frp kom med et utspill om at de ville bremse statsstøtten til frivillige bistandsorganisasjoner til 50 prosent. Dersom de hadde fått gjennomslag og det samme skulle gjeldt politiske partier, måtte Frp ha barbert sitt budsjett (basert på 2011-tall) med omtrent 67 millioner kroner.

Småpartier som ikke er på Stortinget har mye mindre andel av sine inntekter fra det offentlige. Norges kommunistiske parti og Det liberale folkepartiet har for eksempel bare omtrent 10 prosent av sine inntekter fra det offentlige. Begge partiene har riktignok samlede inntekter i 2010 på nivå med en norsk årslønn.

Her ligger det informasjon om alle partiene og hvor de får pengene sine fra.

- Ønsker selv å få mindre penger fra staten

Generalsekretær Finn Egil Holm i Fremskrittspartiet synes at partiet hans får for mye penger fra staten.

- Generelt er støtten til politiske partier for høy. Og det er derfor vi har foreslått å kutte den offentlige partistøtten med 30 millioner kroner. Den høye støtten bidrar også til den private finansieringen er for lav, mener han.

- Men det ville gått aller mest utover dere?

— Det er jeg fullstendig klar over. Men vi kan ikke la være å foreslå det og gå på bekostning av prinsippene våre, fortsetter Holm.

Men generelt innrømmer generalsekretæren at Fremskrittspartiet har vært for lite flinke til å hente inn penger på egen hånd.

— Men vi prøver nå målrettet å finne bidragsytere til valget i 2013, så gjenstår det å se om vi lykkes. Dessuten er det en del andre partier som representerer særinteresser. Og de er flinkere til å gi penger til sine, sier Holm.

I tillegg nevner han LOs store støtte til Arbeiderpartiet.

- Handler om tradisjon

Tor Henriksen, rådgiver i SSB har denne forklaringen hvorfor Frp er så mye mer avhengig av offentlig støtte enn de andre partiene.

— Frp er i forhold til de andre partiene et relativt nytt parti og har hatt mindre tid til å få en tradisjon til å hente inn andre inntekter. Dette har heller ikke forandret seg de siste årene, sier Henriksen.

En annen tendens er at i valgår er partiene mindre avhengige av offentlig støtte, enn de er i mellomvalgår.

— Partiene er mer ivrige på å hente inn andre inntekter da, sier Henriksen.