Forrige uke ble et tidligere kontorlokale solgt som leilighet på Lille Tøyen Hageby for 2 millioner kroner, 700.000 kroner over takst. Det er kanskje ikke spektakulært, men leiligheten inneholder hverken kjøkken, bad eller toalett.

— Man kan jo spørre seg om det er riktig takst – vi har jo nærmest solgt et lokale, ikke en leilighet. Det er ikke avløpsrør, man må søke om å bygge bad, alle overflater må fikses og alt det elektriske må legges opp på nytt. Vi solgte et skall, sier ansvarlig eiendomsmegler Martin Ommundsen i Aktiv Eiendom.

Lurte på hvor badet var

Ommundsen tror allikevel leiligheten var taksert riktig, men mener den er vanskelig å prissette, ettersom den er eneste enhet i Lille Tøyen Hageby uten uteareal.

Prisantydningen for leiligheten på 44 kvadratmeter i Lille Tøyen Hageby lå på 1,3 millioner kroner.

— Markedet responderer veldig positivt på oppussingsobjekt, og leiligheten ligger i et veldig attraktivt område. Leiligheten har alle muligheter, man må bare tenke nytt, sier Ommundsen om hvorfor leiligheten ble solgt for 700.000 kroner over takst.

I forkant av visning fikk Ommundsen mange telefoner fra folk som lurte på hvor badet var, eller om kjøkkenet måtte pusses opp.

— Det var også noen på visning som åpenbart ikke hadde lest annonseteksten og ikke visste hva de gikk til.

Kan koste én million å pusse opp

— Det er ingenting annet enn tak, vegger, gulv, vinduer og Altibox med fibernett her, derfor ble det en litt alternativ visning. Når man viser fram en vanlig toroms snakker vi kanskje om flisvalg og kjøkken, men denne visningen ble veldig teknisk, «hvilke løsninger kan man gjennomføre her og hva må gjøres?», sier Ommundsen.

- Markedet responderer veldig positivt på oppussingsobjekt, sier megler. Foto: John Løvås

Leiligheten ble solgt til en privatperson, men flere håndverkere bød på leiligheten.

— De mer profesjonelle aktuelle kjøperne var håndverkere som jobber proft, og de mente de kunne pusse opp og bygge bad for rundt 300.000 kroner, inkludert selvkost og materialer til innkjøpspris. Det kan koste opp mot en million for en privatperson å fikse opp her, sier Ommundsen.

- Tror de er født med hammer i hånda

Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret, sier at det ofte er mange om benet når oppussingsobjekter blir lagt ut for salg.

— Det kan være veldig komplekst og omfattende å pusse opp, men det er også veldig populært å kjøpe oppussingsobjekter. Man går ofte etter beliggenheten, og i tillegg forestiller man seg at man gjør et godt kjøp, sier Øye.

— Oppussingsobjekter er dessuten en magnet for proffe håndverkere, men har du teft kan du gjøre et godt kjøp. Selv om man pusser opp for 100.000 kroner har man ingen garanti for å få pengene igjen, men det er en annen sak hvis man skal bo der. Etter hvert har nok mange erfart at det tar lenger tid og mer penger enn man tror å sette oppussingsobjekter i stand.

Øye sier nordmenn ofte tror de er født med en hammer i hånden, men at snekkerkyndigheten har forsvunnet over tid.

— På den ene siden overvurderer noen egen kyndighet og undervurderer kostnadene, men på den andre siden er alt teknisk sett mye enklere med mange «gjør det selv»-løsninger. Man kan gjøre mye selv, og mange har tjent gode penger på å kjøpe oppussingsobjekt for å pusse dem opp og selge igjen, sier Øye.

- Strekker seg lenger for drømmen

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, opplever at noen ikke vurderer totalprisen for oppussingsprosjektet, men blir litt revet med.

Christine Warloe i Nordea mener privatpersoner strekker seg lenger økonomisk for drømmen. Foto: Michal Tomaszewicz

— Håndverkere som kjøper oppussingsobjekter kalkulerer gjerne iskaldt om det er et bra prosjekt, men trekker seg fort hvis de ikke tror det blir god butikk. Privatpersoner strekker seg ofte litt lenger fordi de har fått akkurat det de drømmer om, og ender fort med å betale en veldig høy pris for objektene når man regner med alle utgiftene som kommer, sier Warloe.

— Jeg vil advare mot å forelske seg eller undervurdere kostnadene ved å sette disse objektene i stand. Mange opplever at det tar veldig mye lengre tid enn planlagt, og at privatøkonomien kan bli presset, sier Warloe.

Viktig med lang tidshorisont

Å kjøpe oppussingsobjekter kan være litt farlig når boligprisene er på et så høyt nivå som nå, sier Warloe, og påpeker viktigheten av en lang tidshorisont.

— Mange erfarer at de totalt sett betaler mer for oppussing og selve boligen, enn om de kjøpte tilsvarende ferdig oppusset bolig. For boliger med «høyt potensial» er det derfor ekstra viktig å ha lang tidshorisont slik at man ikke risikerer å måtte selge med tap, sier Warloe.

— Utgangsprisene på oppussingsprosjekter er stort sett lave, men mange blir kanskje med i budrunden og man er emosjonelt involverte i prosjektene på en annen måte, fordi man har sett for seg at her kan man skape drømmeboligen, sier Warloe.