Det var ikke tilfeldig at det første spørsmålet på pressekonferansen i Stortinget mandag kveld var hvorfor de to sentrumspartiene ikke like godt gikk inn i regjeringen, når de var så fornøyde med det politiske gjennomslaget de hadde fått.

Samme spørsmål vil nok bli stilt av mange KrF-ere på Sørlandet i dagene fremover.

VidarUdjus_NETT.png

For de siste par ukene har meldingene på sosiale medier vært mange fra KrF-ere i landsdelen som har ønsket seg regjeringsmakt sammen med Høyre og Frp. Disse har også hatt klare talspersoner i fremtredende lokalpolitikere som Jørgen Kristiansen og Grete Kvelland-Skåra i Kristiansand KrF.«Look to Kristiansand» var da også budskapet fra KrF, Høyre og Frp under sommersamlingen på ordfører Arvid Grundekjøns hytte i Randesund. Med henvising til det tette samarbeidet de tre partiene har fått til i Sørlandets hovedstad. Samme budskap kunne gått fra KrF-politikere i andre sørlandskommuner som Arendal og i Vest-Agder fylkesting. Og samme budskap lå for mange KrF-ere i nominasjonsprosessen, da den mer borgerlig orienterte Hans Fredrik Grøvan danket ut Dagrun Eriksen. Som ironisk nok nå har vært med på å få gjennomslag for mange hjertesaker i forhandlinger med nettopp de borgerlige partiene.

KrF på Sørlandet har allerede tatt Frp inn i den politiske varmen. Mange hadde håpet at tiden nå var kommet for det samme også på nasjonalt plan.

Og det er imponerende politiske seire KrF og Venstre har vunnet under sonderingene. Større valgfrihet for barnefamilier, stans i det Hareide kalte «reisen mot sorteringssamfunnet», amnesti til asylbarna, mer kristendom i skolen, satsing på de fattige barna, «forutsigbarhet» i landbrukspolitikken, kollektivløft og – ikke minst: stans i konsekvensutredningen utenfor Lofoten og Vesterålen. Det skal heller ikke åpnes for oljevirksomhet i Skagerrak.

Det er tydelig at Erna Solberg har strukket seg langt for å holde KrF og Venstre i den politiske folden, også utenfor regjering.

Så hvorfor ikke like godt gå inn? Knut Arild Hareide ga aldri noen konkrete svar på de gjentatte spørsmålene mandag kveld. I stedet viste han til «helheten» og «den politiske avstanden».

Da ga det mer klarhet å høre på tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i studio hos NRK. Han illustrerte med all mulig tydelighet at Frp fremdeles er et fy-ord i deler av de to sentrumspartiene. For på samme måte som de tidligere Venstre-lederne Odd Einar Dørum og Lars Sponheim skal ha advart Trine Skei Grande mot å regjere med Frp, var Bondevik svært klar.

Han advarte mot «svimlende høye skatteløfter fra Frp» og et samarbeid som «ville gitt en stor ubalanse» i forhold til høyresiden. Og Bondevik representerer en generasjon og en kultur som ennå veier tungt i KrF, om enn ikke på Sørlandet.

Før pressekonferansen mandag kveld sa Hareide at «partiet vil være svært fornøyd når denne dagen er over». Det gjelder ikke nødvendigvis i KrFs sterkeste landsdel.