Aftenposten.noskriver at så sent som i går gjennomførte FNs utviklingsporgram et seminar i Oslo med tittelen«Folk i faresonen – Himalaya smelter».

Nå hevder en ny forskningsrapport at dette bare er halve historien, skriverThe Guardian.

Forskere har tidligere trodd at så mye som 50 millioner tonn is smelter i de lavereliggende områdene av Himalaya-fjellene hvert år uten at dette ikke erstattes av nysnø på toppene.

Sattelittbilder

Den nye rapporten, som er publisert i det prestisjetunge magasinet Nature, er basert på grundige undersøkelser av satellittbilder av verdens isbreer og isbelagte områder i årene 2003-2010. Disse bildene viser at ismengden i Himalaya-fjellene i denne perioden har vært tilnærmet konstant, fordi det kommer nok nysnø på toppene til at det kompenserer for isen som smelter i lavlandet. Resultatet har overrasket klimaforskerne, skriver The Guardian.

Forsker og glasiolog Jack Kohler ved Norsk polarinstitutt er ikke spesielt overrasket over funnene.

— Vi har alltid sagt at vi vet temmelig lite om den totale massebalansen på breene i Himalaya. Det finnes ikke like lange måleserier for Himalaya som vi for eksempel har for breene i Norge og Skandinavia. Så det er spennende at det endelig fastsettes tall på dette, sier han til Aftenposten.no.

Smeltingen av breene i Himalaya var i sentrum av kontrversene rundt FNs klimapanel IPCC i 2009, da det viste seg at panelet i den delen av rapporten som gikk på samfunnseffekter av klimaendringer, hadde skrevet at breene i Himalaya kom til være forsvunnet innen 2035, i stedet for 2350. ## – Lite å si for havnivåstigning

De nye funnene fra Himalaya betyr likevel ikke at verdens breer ikke smelter, ifølge forskerne.

– Anslagene for hvor mye havet vil stige vil ikke endre seg mye, kanskje med rundt fem centimeter, sier professor Jonathan Bamber ved universitetet i Bristol til The Guardian. Han deltok selv ikke i arbeidet med rapporten.

Det er tidligere anslått at havnivået i verden vil stige med et sted mellom 30 centimeter og 1 meter innen 2100. ## - Fortsatt grunn til bekymring

— I forhold til havnivået er det breene i Alaska, Patagonia, Canada og Grønland som er de største bidragsyterne. Det totale arealet for Himalayabreene er ganske lite i forhold til for eksempel Grønland og Alaska, forklarer Kohler.

- Disse nye dataene betyr ikke at bekymringer for klimaendringene er overdrevne. De viser at det er langt større usikkerhet om hva som skjer i de høytliggende områdene av Asia enn hva vi trodde tidligere, sier John Wahr, professor ved universitetet i Colorado og en av rapportens forfattere.

Sier lite om fremtiden

Han legger til at det likevel er et problem at så mye vann renner ut i sjøen, og at folk fortsatt burde bekymre seg for at isen smelter rundt om i verden.

Han sier også at en studie av de åtte årene som inngår i rapporten er viktig for å forstå dynamikken i smeltingen, men at dette ikke trenger å være en pekepinn for hva som vil skje i de åtte neste - eller de neste hundre årene.

— Syv år er et veldig kort perspektiv. Når vi snakker om klimasignaler, ser vi helst på perioder på flere tiår. På Svalbard hadde vi for eksempel en stor avsmelting i perioden 2000-2007, mens det var tilvekst igjen mot slutten av tiåret, sier Kohler.

Nye data

Årsaken til at man har trodd at issmeltingen har vært større i Himalaya enn hva den nye rapporten hevder at den er, er at det har vært lettere å samle inn data i de nedre delene av isbreene, der isen smelter, enn det er å hente inn data fra de høytliggende områdene.

Satellittbildene, som er fotografert fra to satellitter tilknyttet det tysk-amerikanskeGrace-prosjektet, har for første gang gjort det mulig å se hvor mye is som legges på breene i flere tusen meters høyde.

4200 kvadratkilometer is smeltet

Verdens isbelagte områder mistet til sammen rundt 4200 kubikkilometer is fra 2003 til 2010, ifølge rapporten, skrivernyhetsbyrået AFP. Dette er nok til å heve havnivået med 12 millimeter i den samme tidsperioden, konkluderer forskerne.

Mesteparten av issmeltingen kommer fra Grønland og det vestlige Antarktis, ifølge rapporten.

— Når vi ser på den totale massebalansen for breene på hele jordkloden, ser vi at tempoet isen smelter i, øker med tid, sier Kohler.