OSLO/SKIEN: Breivik ble mandag flyttet til Skien fengsel fra Ila. Ifølge advokat Geir Lippestad har flyttingen vært varslet for lenge siden.

— Vi har fått beskjed om at byggingen medfører endel støy og andre ting som gjør at man ikke kan ha ham der nå, sier Lippestad til Aftenposten.no.

Lippestad opplyser at det er forespeilet 10 uker i Skien.

Fengselsdirektør i Skien fengsel, Knut Bjarkeid, bekrefter flyttingen overfor Aftenposten.no.

— Dette har vært planlagt og forberedt over lengre tid. Vi har mye arbeid som skal gjøres og ba derfor om avløsning. Vi har et veldig bra samarbeid med Skien, sier fengselsdirektør ved Ila Knut Bjarteid til Aftenposten.no.

- Trenger tid

Selv om den byggemessige oppgraderingen er en kontinuerlig prosess som pågår over flere år, har flyttingen også med den spesifikke håndteringen av Breivik som høyrisikofange å gjøre.

- På sikt gjelder oppgraderingene ham spesifikt. Da vi mottok ham hadde vi noen få timer på oss. For å kunne jobbe grundig med dette trenger vi på et tidspunkt trenger noe mer tid til å diskutere, planlegge og trekke erfaringer fra året som er gått, sier Bjarkeid.

Bygningsmessige forhold skal legges bedre til rette, og personalet skal få oppfølging i form av tilførsel av kompetanse og nye instrukser.

— De skal få tid til å forberede seg på oppgaven, sier Bjarkeid.

Av sikkerhetsmessige grunner kan han ikke spesifisere oppgraderingene ytterligere.

Bjarteid kan imidlertid ikke bekrefte at det er snakk om 10 uker.

— Det er foreløpig helt uavklart, og det er departementet som bestemmer, sier han.

Samme tilbud i Skien

— Transporten gikk fint, etter hva vi har fått beskjed om. Det er opplyst at det gjelder en 10 uker lang periode, sier Lippestad.

Han skal selv besøke Breivik i løpet av uken.

— Vi er forespeilet at det vil være det samme tilbudet i Skien som han hadde tidligere. Det vil vi undersøke når vi kommer dit, sier han.

Det er valgt et fengsel som fyller vilkårene, og Skien har, som Ila, en avdeling for maksimum sikkerhet.

Vil bli på Ila

Tidligere har det blitt klart at Behring Breivik vil bli på Ila, uansett om han blir dømt tilregnelig eller ikke. Der skal det blant annet bygges et eget spesialsykehus for ham i fengselet.

Dersom han blir kjent utilregnelig får han oppholdsrom, soverom, bad, toalett og treningsrom på Ila.

Når det nærmer seg domsavsigelse 24. august skal Lippestad besøke ham oftere.

— Jeg skal forberede ham på det og diskutere dommen med ham når den er falt, sier Lippestad.