I år vil den datoen nemlig markere mer enn arbeidernes dag. For første gang siden en krone ble delt inn i 100 øre for første gang i 1875, vil vi ikke lenger kunne betale i kroner og øre. Heretter vil vi bare ha kroner.

50-øringen blir etter alt å dømme også den siste norske kobbermynten. Det er i hvert fall ingen planer om å utstede nye mynter i det røde metallet. All klingende norsk mynt vil dermed skinne blankt av nikkel og sink, selv om også de gjenværende myntene er laget av legeringer med høyt kobberinnhold.

Lenge etter at 50-øringen forsvinner og 1 krone blir det laveste beløpet du kan betale kontant, kan imidlertid varer og tjenester fortsatt prises i desimaler, slik at en melkekartong kan koste 15,20 kroner. Det er først ved oppgjørets time at totalbeløpet rundes av etter vanlige regler.

Og skulle du sitte igjen med noen kobbermynter nederst i sparebøssen eller på et gammelt norgesglass når klokken går mot midnatt 30. april, er det ingen grunn til å fortvile. Norges Bank og Nokas' depoter vil ta imot myntene i ti år til og veksle dem inn i hele kroner. Men butikker, banker og andre som tar imot kontant betaling, har ikke lenger plikt til å akseptere 50-øringer fra og med mai måned. (©NTB)