Helse— og miljøkomiteen stemte onsdag ettermiddag over forslaget til nytt tobakksdirektiv.

I direktivet tar EU-kommisjonen blant annet til orde for forbud mot sterke smakstilsetninger. Men tidligere i sommer fikk Sverige gjennomslag blant medlemslandene for at det er de selv som har makten over snusens innhold og smak.

— Jeg er veldig fornøyd. Dette betyr at vi tar tilbake makten over snusen. Dette skal vi bestemme i Riksdagen i Sverige og ikke i Brussel, sier det svenske parlamentsmedlemmet Marita Ulvskog til nyhetsbyrået TT etter onsdagens avstemning i Parlamentet.

Komiteens beslutning skal nå til avstemning i plenum. Om vedtaket her er svært ulikt medlemslandenes, må det nye forhandlingsrunder til før tobakksdirektivet er endelig vedtatt.

Forslaget til nytt tobakksdirektiv innebærer at sterke smaker av for eksempel mentol blir forbudt i sigaretter. Videre blir det krav om store helseadvarsler på sigarettpakkene som gir liten plass til logo og merke.

EUs tobakksdirektiv gjelder for Norge gjennom EØS-avtalen, og endringene er derfor også aktuelle for norsk lovgiving.Svenskene har unntak fra EUs snusforbud, men får bare eksportere snusen sin til Norge — som også har et unntak gjennom EØS-avtalen.