5:2, lavkarbo, pulverdietter, steinalderkost. Det er en jungel av dietter å velge mellom om du ønsker å gå ned i vekt.

For Gunnar Tjomlid var det aldri aktuelt å velge noen av disse da han i juni bestemte seg for å slanke seg. Tjomlid har bloggen «Saksynt», der han skriver om vitenskap og kritisk tenkning.

De siste årene har han fulgt og deltatt i mange debatter om slanking og dietter.

— Jeg var lei av å høre om alle med sine fantastiske dietter der du bare må gjøre sånn og sånn for å gå ned i vekt. Jeg ville bevise at den mest effektive måten å gå ned i vekt, er å redusere inntaket av kalorier, sier 41-åringen fra Tonstad i Vest-Agder.

I juni gikk han i gang - med mål om bedre helse og en lettere kropp. Han ville gå stabilt ned i vekt, og samtidig spise sunt. 102 kg skulle bli til 87 kg før utgangen av desember 2015.

Her er Gunnar Tjomlid, før han slanket seg. Foto: Privat

Logget altI kjent Tjomlid-stil, gikk han systematisk til verks. Han skaffet seg:

  • Appen Lifesum

  • Aktivitetsarmbånd

  • Kjøkkenvekt

  • Baderomsvekt

— Appen anbefalte daglig kaloriinntak ut fra hvor fort jeg ville ned i vekt. Hver dag logget alt jeg spiste i appen, og passet på at jeg ikke spiste mer enn jeg skulle. Det funket som bare det, sier Tjomlid.

De neste ti ukene gikk han ned én kg i uken.

— Jeg spiste vesentlig mindre enn jeg pleide, samtidig som jeg spiste produkter med færre kalorier. Ved å velge fornuftig mat, kunne jeg redusere kaloriinntaket uten å gå sulten. Jeg kuttet ut alt av potetgull, sjokolade og kaker, sier Tjomlid, som har skrevet en blogg om sin egen vektnedgang.

Etter ti uker, justerte han appen. Nå skulle han gå ned fem kilo på åtte uker. Også det gikk overraskende greit. I midten av oktober nådde han vektmålet på 87 kg.

- Uunngåelig å gå ned i vekt

Tjomlid tror ikke han ville klart det uten appen.

— Alle studier viser at folk underrapporterer med 20 prosent når de blir spurt hva de spiser. Det var nettopp derfor jeg ville bruke en app. Da kan jeg ikke lure meg selv. Det er ren fysikk. Hvis du inntar færre kalorier enn du forbrenner, så er det uunngåelig å gå ned i vekt, sier Tjomlid.

- Vil dette funke for alle?

— Det kan alltid være folk med en medisinsk tilstand som gjør det vanskeligere. Men det handler om kalorier inn og kalorier ut. Så lenge du følger dette slavisk, så vil du gå ned i vekt, sier Tjomlid.

Fremgang og langvarig effekt

Det finnes en rekke trenings- og kostholdsapper på markedet, som MyFitnessPal, RunKeeper og Way of Life. Det er foreløpig gjort relativt lite forskning på effekten av slike apper.

Men ifølge Ingrid Demmelmaier, så gjør du lurt å ta disse i bruk. Hun har forsket på effekten av selvregistrering i trenings- og kostholdsdagbøker. Resultatene mener hun kan overføres til apper.

— Vil man ha fremgang eller en langvarig effekt, så er det viktig å registrere hvor mye man trener og hva man spiser. Det endrer oppførselen vår og øker sjansen for at man blir mer fysisk aktiv og spiser bedre. Man kan også lære seg hva som gjør det lettere å trene og spise sunt, sier Demmelmaier.

I fjor ble en studie av effekten av appen Lose it! publisert. I studien ble 57 personer med overvekt eller fedme inn i tre grupper. Den første gruppen brukte appen Lose it! De to andre gruppene fikk kostholds- og treningsråd. Etter åtte uker, var det ingen forskjell på vektnedgang mellom gruppene. Alle gikk ned mellom 1,4 til 2,3 kg.

- Vrangforestilling

For Gunnar Tjomlid har kostholdsendringene vært den viktigste grunnen til vektnedgangen. At trening er en effektiv måte å slanke seg på, har han ingen tro på.

— Det er dessverre en av de store vrangforestillingene i vår kultur. Du vil måtte trene veldig hardt og lenge for å forbrenne kaloriene i den ene sjokoladecookien du spiser for å belønne deg selv etterpå. Trening er likevel et bidrag på vei til vektnedgang, og mosjon er ekstremt viktig for helsen, mener Tjomlid.

I høst har han gått mer enn han pleier. Skrittene har han samlet i skrittelleren, samt plottet inn i appen.

— Forbrenner du mer, kan du spise mer, så lenge du ikke overskrider dagsbehovet for kalorier. Det blir som en belønning for innsatsen, sier Tjomlid.

Guri Brekke. Foto: Bergens Tidende

— Fysisk form viktigere enn vektGuri Brekke har jobbet med trening i over 20 år og har hovedfag i fysisk aktivitet og helse. I dag driver hun selskapet Godtrening AS, og er leder for et treningssenter på Haukeland Universitetssykehus.

Heller ikke hun har stor tro på dietter. Hun har større tro på langsiktige kostholdsendringer.

— Om man vil få en varig vektnedgang, må man redusere inntaket av energitett mat. Matvarer med kombinasjonen av mye fett og sukker, ser ut til å være mindre heldig. De bør man styre unna, sier Brekke.

Man må også trene, sove nok og balansere stresset, mener hun.

— Et godt kosthold øker ikke muskelmassen eller kondisjonen. Det gjør trening. Samtidig vil det bidra i vektreduksjonen. Du bør også sove mer enn seks timer (gjelder for voksne) og ikke gå med langvarig stress, ellers vil biologiske mekanismer gjøre at fettlagringen økes på sikt, sier Brekke.

Hun påpeker også at vekt ikke alltid sier så mye om hvor god helsen vår er.

— Fysisk form er en sterkere predikator enn vekt på om man lever lenge og godt uten sykdom. En tynn og slank kropp er ikke nødvendigvis en kropp som lever lenge, sier hun.

Gunnar Tjomlid mener det ikke finnes enkle løsninger eller raske slankeopplegg som gir varig vektnedgang. Foto: Privat

Holde vektenNå har det gått to måneder siden Tjomlid nådde målet om 87 kg. Siden den gang har vekten holdt seg stabil. Det er også målet videre.

— Det har ikke gått veldig lang tid, så hvem vet hva som skjer om et år eller to. Men jeg har lært meg nye vaner og spisemønster, sier han.

- Hvorfor tror du mange mislykkes i å slanke seg?

— Mange lykkes med å slanke seg, men det vanskelige er å holde det over tid. Jeg er redd for at jeg kan havne i den gruppen. Derfor jeg har satt en grense for meg selv på 90 kg. Går jeg over den, må jeg begynne å bruke appen igjen, sier Tjomlid.

Han mener det ikke finnes noen enkle løsninger eller raske slankeopplegg som gir varig vektnedgang. Man må finne en strategi man faktisk kan leve med over tid.

— Jeg har ment at det handler om kalori- og energibalanse. Nå har jeg demonstrert at det virker. Jeg er svært fornøyd med at det fungerte så bra som jeg håpet og trodde, sier Tjomlid.