Ved Os barneskole utenfor Bergen har elevene fått beskjed om ikke å ha med seg

Andre steder har skoler innført totalforbud mot nøtter. En slik forbudslinje for en hel skole, er Astma— og allergiforbundet motstander av.

— Det finnes ikke noe register over hvor mange dette gjelder, men det har vært en økning spesielt av skoler med nøtteforbud, opplyser helsefaglig rådgiver Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund til Aftenposten.

Listen over hva de ikke kan spise i familien Neergård er lang.

Kan ikke helgardere seg

Hun har vært med i et «nøtteutvalg» i regi av Helsedirektoratet som har utarbeidet faglige retningslinjer som opplyser om hvordan skoler skal forholde seg til elever med nøtteallergi. Retningslinjene vil bli innbakt i en ny stor nasjonal veileder.

— Det kan bli enklere med felles retningslinjer. Da blir det likt for alle, sier Bistrup og fortsetter:

Den helsefaglige rådgiveren understreker at skolene skal tilrettelegge like mye for barn med allergier som med andre sykdommer. Men tilrettelegging i form av «nøttefrie skoler» mener hun er en feil strategi.

Må får opplæring og kunnskap

— Forbudslinjen gir falsk trygghet. Man kan ikke helgardere seg mot hva 500 elever har i matpakken og går ut fra at alt er trygt å spise, sier hun.

Bistrup kaller det en lettvint løsning å innføre forbud. Hun mener det er bedre at skolene må ta sitt ansvar for sette seg ordentlig inn i hva nøtteallergi faktisk går ut på.

Hun understreker også at det ligger et stort ansvar på foreldrene som må lære egne barn å håndtere en allergi.

Bistrup sier hun forstår at en del foreldre opplever et totalforbud som trygt, men at det ikke finnes forskning som gir belegg for at det er det beste. Hun ønsker å forsikre engstelige foreldre om at de nye retningslinjene vil sikre barna en tryggere skolehverdag enn i dag.

Skolene må kreve legeerklæring

Bistrup mener det er viktig å skille mellom elever som har fått en legeerklæring om alvorlig allergi fra en spesialist og elever der foreldrene påstår at «mitt barn tåler ikke nøtter» uten at det er sjekket ordentlig ut.

Ifølge den nye veilederen vil skoler og foreldre få beskjed om at dersom det skal iverksettes spesielle tiltak på en skole, må det foreligge en spesialisterklæring som beskriver barnets allergi.

Foreldre kan ikke kreve noen nøtteforbud uten at det er dokumentert at det er nødvendig. Og da anbefales man kun at man innfører f.eks. nøtteforbud i en enkelt klasse eller i en avdeling i en barnehage — men altså ikke noe totalforbud på hele skolen.

Forbrukerrådets test av 40 ulike deodoranter viser at syv av ti «svettedrepere» inneholder problematiske kjemikalier som kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende.

Må ha adrenalinpenn tilgjengelig

I den nye veilederen som kommer, vil skoler og barnehager få beskjed om at elever med ekstrem nøtteallergi — eller annen matallergi - skal utstyres med to adrenalinpenner som skal være tilgjengelige til enhver tid.

— Den skal ikke være innelåst på rektors kontor, sier Bistrup, som opplyser at det er livsviktig at de som lider av ekstrem allergi får tilført adrenalin umiddelbart.