Støtten hjemme på Ibrox er fortsatt massiv, med 40 000 fans til stede som mot tredjedivisjonsklubben East Fife i den skotske cupen. Men på bortebane blir det et nytt liv for Rangers.

Starten på klubbens nye ligaliv etter degraderingen startet sist helg. Foran 4500 tilskuere — mot normalt 4–500 - så det lenge ut som om Peterheads amatører skulle vinne ligaoppgjøret mot de fortsatt godt betalte Rangers-spillerne. Men en utligning 20 sekunder før slutt sørget for 2–2 og ett poeng til gjestene.

- Jeg trodde aldri at vi skulle få oppleve det som skjedde sist helg, at min lokale klubb skulle møte favorittklubben Rangers i en ordinær seriekamp. Det hele var surrealistisk, sier klubbsekretær Billy Stephen i Rangers' supporterklubb i kystbyen Peterhead, nordøst i Skottland.

Manager Ally McCoist - Rangers' toppscorer på 80- og 90-tallet - måtte etterpå stå skolerett og svare på antydninger om at klubben hadde nådd et nytt pinlig lavmål.

- Dette skulle være den første seieren i rekken av 108 strake seiere på vei tilbake til elitedivisjonen. I stedet klarte de å rote inn en utligning som ga Rangers ett poeng de så vidt hadde fortjent. Velkommen til 3. divisjon , skrev journalisten Gordon Waddell i den skotske avisen Daily Record etter kampen

Klubben degradert

Det skal sies at 40 000 tilskuere møtte opp hjemme på Ibrox da Rangers møtte East Fife i cupen for en uke siden. Men nedturen er likevel gedigen for den gamle storheten.

For Skottlands mestvinnende klubb startet den for alvor for ett år siden. Den utløsende faktoren var et tap for svenske Malmö i kvalifiseringen til gruppespillet i Mesterligaen. Rangers hadde gjort seg avhengig av mesterligainntekter. Da pengene uteble, skulle det få dramatiske konsekvenser.

I ettertid er det blitt hevdet at det nærmest brøt ut panikk i klubben etter tapet for Malmö.

Men Rangers hadde trolig havnet i trøbbel uansett. Etterhvert ramlet det nemlig flere lik ut av skapene på Ibrox stadion. I februar ble klubben satt under administrasjon på grunn av ubetalte skattekrav og anklager om misbruk av sysselsettingsmidler. Gjelden kom opp i over 1,3 milliarder kroner, styreformannen ble anklaget for bedrageri, klubben ble fratatt ti poeng og den mistet UEFA-lisensen.

Det endte med at klubben ble slått konkurs i juni. Konkursboet ble kjøpt opp av en investorgruppe ledet av den tidligere Sheffield United-direktøren Charles Green. De fikk til en avtale om å ta over Ibrox stadion, og hadde håpet at den skotske Premier League-lisensen kunne overføres til den «nye klubben».

Men det gikk ikke. Et stort flertall av de andre klubbene sa nei. Rangers måtte dermed begynne på nytt på nivå fire, i 3. divisjon.

Lojale supportere

På vei nedover har en rekke spillere, frivillig og ufrivillig, forlatt klubben. 25 spillere er borte, mange av dem var stjernene og de best betalte. Bare fem nye er hentet inn, men klubben har hatt begrenset handlefrihet på spillermarkedet. Sanksjonene mot klubben har også innbefattet et forbud mot spillerkjøp i ett år. Det var en straff Rangers-manageren Ally McCoist hadde store problemer med å akseptere.

Det finnes en liten trøst foran morgendagens første hjemmekamp i 3. divisjon, mot East Stirling.

Nye Rangers har i løpet av de siste sommerukene fått tillit blant supporterne. For noen dager siden var det solgt 22 000 sesongbilletter, og det forventes fullt hus på Ibrox lørdag - det vil si rundt 50 000 tilskuere.

- De fleste supporterne støtter nå klubben. Vi har akseptert situasjonen vi er i, sier supporterlederen Billy Stephen.