Martin Ødegaard skal være ønsket av flere europeiske storklubber. Her retter han på strømpene under oppgjøret mellom Strømsgodset og Molde søndag, som kan bli 15-åringens siste kamp på Marienlyst Stadion. Martin Ødegaard skal være ønsket av flere europeiske storklubber. Her retter han på strømpene under oppgjøret mellom Strømsgodset og Molde søndag, som kan bli 15-åringens siste kamp på Marienlyst Stadion. Foto: NTB SCANPIX

- Umulig at Ødegaard blir tilbudt plass i Real Madrids A-stall

Spansk journalist mener Ødegaard må være tålmodig dersom han havner i Real Madrid, storklubben han skal ha besøkt mandag.

Mandag meldte den spanske journalisten José Luis Sánchez, som jobber for TV-kanalen La Sexta, at Martin Ødegaard (15) var på Real Madrids treningsanlegg for å se på forholdene.

Det er det klareste tegnet hittil på det mange tidligere har hevdet: At Real Madrid er interesserte i å sikre seg 15-åringen.

VG mener å vite at Real Madrid sendte et privatfly til Rygge Lufthavn for å hente Ødegaard. Rygge ligger en drøy times biltur fra Drammen.

— Jeg er litt usikker på om jeg vil svare på det. Jeg tror det er best at jeg ikke gjør det, svarer 15-åringens far Hans Erik Ødegaard på spørsmål om de var i Madrid mandag.

Han bekrefter imidlertid at de er hjemme i Norge nå.

- Veldig sterk interesse

I La Sextas reportasje om Ødegaard-besøket, som kan sees her, vises bilder av en sort bil som angivelig skal ha fraktet Ødegaard til treningsanlegget.

I reportasjen hevdes det at Real Madrids interesse er «veldig sterk», og at Ødegaard også besøkte Real Madrid i sommer.Ifølge VG skal det til og med være aktuelt å tilby Ødegaard en plass i A-stallen. Det mener imidlertid José Félix Díaz, en høyt respektert journalist som følger Real Madrid tett for Marca, er svært usannsynlig.

— Jeg vet at han var der i dag. Men jeg ser på det som umulig at han blir tilbudt en plass i A-stallen. Det må bli en plass i Castilla-stallen, sier Díaz til Aftenposten.

Castilla-stallen Marca-journalisten snakker om er Real Madrids B-lag, og det siste leddet i klubbens utviklingsprogram før A-stallen. Real Madrid Castilla spiller denne sesongen på nivå tre i Spania, etter at de rykket ned fra nivå to forrige sesong.

Den franske fotballegenden Zinedine Zidane er trener for Real Madrid Castilla. Zidane er riktignok involvert i en disputt om hans mangel på trenerlisens, noe som kan ende med at han blir utestengt fra å trene laget i tre måneder.

- Riktig valg dersom han har tålmodighet

Díaz mener det ville vært ugunstig for Ødegaard å gå rett fra Strømsgodset til Real Madrids A-lag, som har verdensstjerner som Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og James Rodríguez på laget.

— Han må tilbringe litt tid i klubben først. Det er bedre slik, også for spilleren. Det ville vært en for stor vekt på skuldrene hans, sier Díaz.

Martin Ødegaards far Hans Erik er trolig med sønnen på besøket i Madrid. Ødegaard senior har vel å merke ikke besvart Aftenposens henvendelser mandag.

Hans Erik Ødegaard skal ifølge VG ha besøkt Real Madrids rivaler Barcelona i oktober. I tillegg skal flere andre storklubber være interesserte i å hente Ødegaard, deriblant den nederlandske storklubben Ajax, som har gjort sin interesse offentlig gjennom uttalelser fra hovedtrener Frank de Boer.

Ødegaard-leiren har varslet at det er aktuelt å besøke flere klubber etter at Eliteserie-sesongen er over. Marca-journalist Díaz forteller hvordan Real Madrid pleier å motta besøkende stortalenter.

— De viser ham hvordan Valdebebas (treningsanlegget, journ. anm.) er, og lærer ham litt om klubben og om Santiago Bernabéu (hjemmebanen, journ. anm.), for å prøve å overbevise han om at Real Madrid er den beste klubben for ham.

- Er Real Madrid en bra klubb å gå til for en som er så ung?

— Dersom han har tålmodighet. Hvis han kan vente et par år kan det være riktig klubb, sier Díaz.

Tredje beste akademiet i Europa

Real Madrid har fått mye kritikk de siste årene for å ikke unggutter fra egen junioravdeling førstelagssjanser, og heller prioritere dyrkjøpte stjerner. Klubbens ungdomsakademi har imidlertid vist en imponerende evne til å utvikle talenter i en årrekke.

I en nylig publisert underøkelse av CIES Football Observatory kom det frem at kun Barcelona og Manchester United har utviklet flere av spillerne som spiller i de fem største ligaene (fransk Ligue 1, spansk La Liga, tysk Bundesliga, engelsk Premier League og italiensk Serie A) enn Real Madrid.

CMore-ekspert Petter Veland sa til Aftenposten tidligere på mandagen at Real Madrid satser stadig mer på unge talenter.

— Hvis han velger Real Madrid, tenker jeg at vi har med en modig gutt med høy selvtillit å gjøre. De aller fleste jeg har snakket med anbefaler ham å dra til Barcelona eller Ajax fordi de opp gjennom historien har et rykte på seg for å gi unge talenter sjansen. Det er en del av klubbfilosofien. Men Real Madrid satser mer og mer på unge talenter de også, sa Veland.

En viktig dato i det angivelige bikkjeslagsmålet om å sikre seg Ødegaards underskrift er 17. desember 2014. Da fyller nemlig Ødegaard 16 år.

Etter FIFA-reglementet har ikke en utenlandsk klubb lov å signere Ødegaard før han fyller 16 år, med mindre foreldrene hans flytter til et annet land av grunner som ikke er fotballrelaterte.