TROMSTUN SKOLE: Lørdag ble første runde av årets Landsturnering i sjakk i Tromsø unnagjort. En ny regel av året har vakt oppsikt i sjakkmiljøet. Alle tilskuere og spillere må nemlig legge fra seg mobiltelefoner i skap utenfor spillehallen.

— Tiltaket har fått mye motstand, spesielt fra foreldre som ønsker å ta bilder av barna sine. Vi gir dem beskjed om at de heller må ta med kamera, sier leder i arrangementskomiteen, Jan Sigmund Berglund, til Aftenposten.

Regelen er ment for å bekjempe juks ved bruk av dataprogrammer, en stadig større trussel mot rettferdig gjennomføring av sjakkturneringer.

Landsturneringen, der 377 spillere i alle aldere og på alle nivåer deltar, følger nå samme linje som de største turneringene for profesjonelle som Magnus Carlsen deltar i.

Jan Sigmund Berglund er ansvarlig for sjakk-NM. Foto: Jørn Myreng

— Ifølge FIDEs (det internasjonale sjakkforbundet, journ. anm) regelverk er mobiler bannlyst fra spillelokalet. Vi har valgt å etterleve det, blant annet med tanke på påstandene som har komme de siste årene, sier Berglund.

Skal ha jukset med ørepropper

For flere stygge juksesaker har preget sjakkmiljøet de siste årene. Her i Norge har Stein Bjørnsen fra Horten blitt anklaget for å ha jukset i to turneringer, deriblant fjorårets Landsturnering. Bjørnsen skal angivelig ha jukset ved hjelp av bluetooth-øretelefoner, som han skal ha brukt til å motta instrukser om hvilket trekk som til enhver tid var det beste. Bjørnsen vant klasse 2 i NM med 8 av 9 poeng.

Jukseanklagene har fått stor oppmerksomhet både fra sjakknettsteder og riksaviser. Den ene fløyen mente anklagene mot Bjørnsen var ufine og dårlig dokumentert. Andre mente bilder av øretelefonene og analyser av trekkene Bjørnsen gjorde, som hadde stort samsvar med sjakkcomputere, feiet all tvil til side. 25. april ble Bjørnsen dømt til to års utestengelse fra norske sjakkturneringer. Han har imidlertid anket saken, som er varslet ferdigbehandlet i løpet av juli.

Berglund i arrangementskomiteen sier at Bjørnsen-saken ikke er den utløsende faktoren for at mobiler er bannlyst i spillelokalet for første gang i NM i år.

— Det har ingen sammenheng i det hele tatt. Dette gjøres i mange internasjonale turneringer. Juksesaken har ikke spilt inn, den handler heller ikke så mye om mobiltelefoner, sier Berglund, i henvisning til at Bjørnsen ikke skal ha hatt en mobiltelefon på seg under turneringer.

- Et steg i riktig retning

Uansett var det årvåkne dommerøyne som fulgte med de nesten 400 spillerne som deltok i første runde av Landsturneringen. Tarjei Joten Svensen, mannen bak sjakknettstedet Matt & Patt, har vært til stede på en rekke norgesmesterskap og internasjonale storturneringer. Han støtter totalforbudet mot mobiltelefoner.

— Jeg synes definitivt det er et steg i riktig retning med slike tiltak. Man kan aldri garantere seg 100 prosent mot juks, men dette vil gjøre det litt vanskeligere, sier Svensen.

Tiltaket har imidlertid også fått kritikk, såpass mye at arrangøren ga dispensasjon til å ta bilder de første fem minuttene av runde 1. Så skulle mobilene bort, men dersom en tilskuer blir tatt på fersken med en mobiltelefon, risikerer ikke vedkommende mer enn en skjennepreken.

— Det blir ingen sanksjoner mot tilskuere som har glemt å legge fra seg mobiltelefonen. Det er ikke politi til stede, og vi skjønner at noen kan glemme det. Vi passer på å påpeke det når folk kommer, at det er mulig å låse inn i skap. Vi går ikke rundt med metalldetektorer, sier Jan Sigmund Berglund.

Dersom en spiller blir tatt med en mobiltelefon, får det imidlertid mer alvorlige konsekvenser. Ved et slik tilfelle blir spilleren dømt til tap i det pågående partiet, uansett om mobilen er skrudd på eller ikke.

Landsturneringen varer til lørdag 16. juli, og spilles på Tromstun skole. Søndag spilles runde 2.