Natt til fredag går sannsynligvis Andreas Martinsen på isen i Madison Square Garden for sitt Colorado Avalanche.

Trønderen ble hentet opp fra AHL for en knapp måned siden, og har siden den gang gjort sine saker godt. Nå spekulerer likevel medier, som følger Avalanche tett, at Martinsen kan bli satt på tribunen i nattens kamp.

Martinsen fikk sjansen da veteranen Alex Tanguay ble skadet, men nå ventes veteranen å være klar igjen til møtet med Rangers.

— Jeg er forberedt på at det blir knalltøft nå som vi begynner å bli fullt lag, sa Martinsen til Adresseavisen onsdag.

New York Rangers står på andre banehalvdel, med en selvfølgelig brikke på lagget: Mats Zuccarello. Nordmannen er poengkonge i Rangers.

Natt til fredag kan det bli et nytt NHL-møte mellom to norske: Mats Zuccarello og Andreas Martinsen. Foto: Ap/Reuters

Møttes fire gangerForhåpentlig møtes altså to nordmenn for første gang siden Ole Kristian Tollefsen og Patrick Thoresen støtte på hverandre fire ganger i løpet av sesongen 2006/2007. Første gang var ifølge NHLs game log 10. november 2006, den siste 22. februar 2007. — Det husker jeg veldig godt. Det var flere norske medier på plass, og de fortalte dette til de nordamerikanske journalistene. Derfor ble det en god del intervjuer både før og etter kampen, erindrer Patrick Thoresen.

Han og Ole-Kristian Tollefsen hadde vært gode kamerater helt siden de spilte på juniorlandslaget og holdt tett kontakt da de begge spilte i NHL.

— Vi så oss tidlig ut denne datoen. Snakket om at vi sørge for å være på laget da. Det var svært at to nordmenn møttes i NHL, sier Ole-Kristian Tollefsen som da spilte i Columbus Blue Jackets. Patrick Thoresen spilte for Edmonton Oilers.

Sett denne?

Havnet i slåsskamp

I det første oppgjøret havnet begge i en real slåsskamp – men ikke mot hverandre.

— Jeg husker at Patrick kjørte over russeren Alexander Svitov, forteller Tollefsen.

— Han digre russeren, ja. Sannheten er vel at jeg fikk ganske bra med bank, repliserer Thoresen.

— Vi fleipet et par ganger med at vi skulle ta en innbyrdes fight, men det var bare på tull, sier Ole-Kristian Tollefsen til Aftenposten.

Patrick Thoresen (t.v.) og Ole-Kristian Tollefsen har spilt fire ganger mot hverandre i NHL. Foto: NTB scanpix

— Jeg kunne jo ikke det. Ole-Kristian var i en helt annen klasse enn meg når det gjaldt å fighte, forklarer Thoresen.

- Han lurte meg aldri

Backen Tollefsen er på sin side er soleklar på at forwarden Thoresen aldri klarte å lure ham ute på isen:

— Nei, det klarte han heldigvis ikke. Ellers ville jeg fått høre det resten av livet, småler Tollefsen.

Endelig en opptur:

Den norske landslagskapteinen er ikke overrasket over at Andreas Martinsen har tatt en plass i Avalanche:

— Han er stor, sterk, god langs vantet, all right på skøyter og en kriger foran mål. En type de setter pris på. Han er en billig spiller, noe som heller ikke taler mot ham. Dessuten har han gjort sine saker bra, mener Tollefsen.

— Det jeg har hørt om Avalanche-treneren Patrick Roy er at han er en skvær fyr som gir deg sjansen dersom du yter 110 prosent for ham, legger Thoresen til.

- Hvordan skal Martinsen klare å stoppe Zuccarello dersom de møtes på isen?

— Han har jo overtaket fysisk på ham, men han skal nå først få tak i Mats. Han er jo glatt som en ål, kjapp i hode og ben. Det blir ikke enkelt for Andreas, mener Patrick Thoresen.

- Veldig spesielt

— Det er veldig spesielt at to nordmenn møtes. I hvertfall med tanke på at Andreas Martinsen nettopp ble hentet opp fra AHL, sier hockeyekspert for TV 2, Bjørn Kr. Erevik.

Han beskriver de to nordmennene som to forskjellige spillertyper. Der Mats Zuccarello er poengkonge og magiker med puck, er Martinsen grovarbeideren som jobber knallhardt for laget.

— Mats har jo hatt en kanonsesong og vært utrolig god. Han har fortsatt der han slapp før han fikk den stygge smellen, som han har håndtert mesterlig. Mange hadde blitt skvetne av en slik hendelse, men han har taklet det mesterlig, sier Erevik om hendelsen hvor Zucarrello fikk en puck i hodet under en kamp forrige sesong.

— Andreas produserte ikke mye i AHL, men han besitter mange andre kvaliteter. Så det er veldig gøy at han har gjort det så bra. Jeg tenkte at han bare skulle opp og hjelpe et Colorado som sleit, men så begynte de å vinne. Dette er bare starten for Andreas, sier eksperten.

- Kan Martinsen bli et fast innslag i NHL framover?

— Det er veldig vanskelig å svare på. Det kommer an på hvordan han fortsetter. Så lenge han gjør den jobben han er satt til så får han sikkert det. Men han også må nok belage seg på å gå litt opp og ned mellom ligaene, sier Erevik.