Norge – Frankrike 2–1

— Dette betyr så uendelig mye for norsk ishockey, sa Petter Thoresen som er klar for OL nummer seks!

OL-billetten ble sikret på dramatisk vis.

Drøyt to minutter gjensto av den aller siste landslagskampen på gamle Jordal Amfi da Mattias Nørstebø sendte både statsministeren og alle andre på tribunen i ekstase. Den 21-årige trønderen var plutselig på rett sted til rett tid i et norsk overtallsspill.

— Vi har snakket om at vi skulle ha en på bortre stolpe. Plutselig hopper pucken frem, og da er det viktig at vi har en der. Denne gang var det min tur. Det blir ikke så mye større enn dette, å spille på hjemmebane foran et så herlig publikum og kvalifisere seg til OL, sa Nørstebø.

Da var det helt ellevilt på Jordal Amfi. Laget som fikk en elendig start ved å tape for Kasakhstan, hadde likevel klart oppgaven.

— Det har vært en følelsesladd uke. Tapet for Kasakhstan var kanskje det tøffeste jeg har hatt i karrièren. Seieren i dag var den alle beste noensinne, sa Mats Zuccarello.

Vokste opp på Jordal

Både for ham, trener Petter Thoresen og mange flere av spillerne var det meget spesielt å sikre OL-billetten nettopp i den gamle OL-arenaen fra 1952. — Det er utrolig stort for oss, spesielt for oss som har vokst opp her. Vi har gått mange år ut og inn i gangene her, og så få avslutte på denne måten. Det blir ikke bedre. Dette vil jeg kalle en god dag, sa en smilende Zucca.

Han roet de norske nervene etter at det var Frankrike som tok ledelsen i kampen. Og for et mål! Patrick Thoresen fant Zuccarello med en nydelig pasning. Den norske NHL-stjernen var iskald og fintet den franske keeperen svimmel før han løftet inn pucken.

— Jeg ville egentlig passe, men så var det ikke så mye annet å gjøre, og da blir det slik, fortalte Zuccarello som hadde en ekstra kribling i kroppen før kampen.

— Jeg var nervøs i dag. Egentlig bruker jeg ikke å være så nervøs, men i dag kriblet det. Jeg klarte jo ikke å ta imot et pass i førsteperioden. Det var strøm i hele kroppen.

Heldigvis var den strømmen utladet da han fikk sjansen i midtperioden.

— Et stolt øyeblikk

Om målet til Nørstebø sa han dette:

— Den scoringen der kommer til å være høyt på lista hans når han legger opp om mange, mange år. Jeg tror alle fikk blackout akkurat da han scoret. Jeg tror aldri jeg har hoppet så høyt. Det var et ordentlig stolt øyeblikk da vi hadde vunnet, forklarte Zuccarello som mandag reiser til Nord-Amerika for å spille World Cup på Europas lag.

Stolt var også trener Petter Thoresen. Han hadde ingen problemer med å innrømme at han hadde følt på presset foran OL-kvaliken. Det er bare noen måneder siden han overtok etter Roy Johansen.

— Det var en veldig sterk og god følelse etterpå. Jeg har følt litt press på at det er første gang jeg er med landslaget, og jeg er veldig glad for å ha klart dette sammen med gutta. Det betyr enormt mye for spillerne her. Det betyr mye for yngre spillere at vi har våre beste i OL. Det er motiverende for norsk ishockey. Kanskje kan det dryppe litt økonomi slik at vi kan ha enda bedre rammebetingelser fremover, antydet treneren som selv har spilt i fem OL.

Mattias Nørstebø jubler her for det som ble vinnermålet. Foto: NTB scanpix

Tynte sine beste mennThoresen kjørte knallhardt på sine aller beste menn, spesielt mot slutten.

— Jeg var til tider redd for at jeg brukte førsterekka litt mye. Også andrerekka. Det blir mye belastning på dem siden de også spiller powerplay. Men den som intet våger, intet vinner. De andre kommer også inn og dreper tid og gjør en meget god jobb. Men det var jo de to første som jeg hadde mest troen på skulle score mål, sa Thoresen som ble mektig imponert av den slitejobben Kristian Forsberg gjorde. Han er ikke den som det er lettest å få øye på, men for en maskin!

Da signalet for full tid gikk, stormet spillerne ut for å kaste seg over keeper Lars Haugen. Han fikk prisen som beste norske spiller.

— Det var vel en aldri så liten personlig revansj etter at jeg ikke var helt heldig mot Kasakhstan. Jeg er veldig glad for at jeg fikk sjansen til å spille i dag også. Jeg håper jeg viste meg tilliten verdig, sa keeperen.

Matchvinner Nørstebø får siste ord i denne omgang:

— Dette var nok mitt viktigste mål noen gang – kanskje sammen med de to mot Slovakia (scoret to i VM-debuten for to år siden). Men det viktigste er at vi er klare for OL. Vi hører hjemme der!